Organon verdubbelt omzet in Japan

Het farmaceutische bedrijf Organon, een dochter van Akzo Nobel, heeft met een overname de medicijnenomzet in Japan verdubbeld tot 350 miljoen gulden.

Organon koopt de geneesmiddelen-divisie (op recept) van Kanebo, een Japans beursgenoteerd bedrijf waar Organon al mee samenwerkte op het gebied van onderzoek. Organon heeft nu in Japan 870 medewerkers.

Organon hoopt met de overname voortaan sneller nieuwe `receptplichtige' medicijnen te kunnen lanceren in de Japanse markt. Volgens directeur F. Hendriksen van Nippon Organon stelt Japan hoge eisen aan geneesmiddelen. Middelen die elders ter wereld al uitvoerig zijn getest en al jaren worden voorgeschreven, mogen niet zonder meer ook in Japan op de markt worden gebracht. De zogeheten klinische testen moeten opnieuw worden uitgevoerd in Japan.

Ondanks de strenge regels is Japan een aantrekkelijke markt. Na de Verenigde Staten worden er de meeste geneesmiddelen verkocht. Organon, wereldwijd een kleine speler op nichemarkten, heeft er na de overname een marktaandeel van 0,4 procent.

Wellicht wordt dat aandeel groter wanneer Japan als laatste land ter wereld de anticonceptiepil toelaat. De pil, voor Organon het belangrijkste product, wordt al jarenlang tegengehouden. ,,De pil staat hier al zeker negen jaar ter discussie'', zegt Hendriksen.

Ook andere geneesmiddelen krijgen maar moeizaam toelating tot de interessante Japanse markt. ,,Vergeleken met Europa en Amerika loopt Japan achter met de introductie van nieuwe producten'', zegt Hendriksen. Bovendien voert de overheid een streng marktbeleid: om het jaar worden fabrikanten verplicht hun prijzen te verlagen.

De overname past volgens Akzo Nobel in het streven van het concern om de farmaceutische activiteiten te versterken en mondiaal uit te bouwen. De omzet van pharma in 1997 was 4,6 miljard gulden, een stijging van 18 procent ten opzichte van 1996. (ANP)