Onderzoek naar strafbare feiten na ramp

Het openbaar ministerie zal onderzoek doen naar strafbare feiten die mogelijk zijn gepleegd bij de Bijlmerramp. Ministers die betrokken zijn bij de ramp hebben intussen geschokt gereageerd op de onthulling, gisteren, dat essentiële informatie over de lading van het neergestorte toestel jarenlang is achtergehouden.

Hoofdofficier J. Vrakking van Amsterdam en zijn Haarlemse collega H. van Brummen hebben gisteren tot een onderzoek naar strafbare feiten besloten naar aanleiding van de getuigenverklaringen in de Bijlmer-enquête.

De hoofdofficieren van justitie laten een team samenstellen uit de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland en Kennemmerland, de luchtvaartpolitie, de marechaussee en de rijksrecherche. Het team zal onderzoeken of medewerkers van de luchtverkeersbeveiliging en de Rijksluchtvaartdienst hebben verzwegen dat zich gevaarlijke lading aan boord van het El Al-toestel bevond. Ook zal worden onderzocht of er causaal verband kan worden gelegd tussen de lading en de gezondheidsklachten waarmee bewoners en hulpverleners te kampen hebben.

Bewindslieden die betrokken waren bij de afwikkeling van de Bijlmerramp in 1992, hebben gisteren en vandaag geschokt gereageerd op de onthulling dat luchtverkeersleiders informatie over de gevaarlijke lading hebben achtergehouden. Vanuit de Tweede Kamer wordt aangedrongen op het ontslag van betrokken functionarissen op Schiphol.

Bewoners van de Bijlmermeer en betrokken hulpverleners reageren woedend en verbijsterd nu pas na zes jaar blijkt dat er gevaarlijke stoffen in het toestel zaten. Maar er is ook opluchting: de weg is vrij voor erkenning van hun bewering dat hun gezondheidsproblemen verband houden met de lading.

Europarlementariër Maij-Weggen, de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, schreef gisteren in een verklaring zich ,,bedrogen en ontgoocheld'' te voelen. Ze verklaarde pas 18 januari door de plaatsvervangend secretaris-generaal van het departement op de hoogte te zijn gesteld van het bestaan van geluidsband waarop een El Al-medewerker melding maakt van de gevaarlijke lading.

Oud-premier Lubbers zei gisteren: ,,De feiten zijn nieuw voor mij. Maij heeft me niets verteld. Als ze ervan geweten zou hebben, zou ze het me zeker hebben verteld.'' Lubbers zal volgende week vrijdag getuigen voor de enquête-commissie. Hij zei vanmorgen desgevraagd dat hij zijn secretaresse van destijds heeft laten uitzoeken welke contacten hij in de dagen na de Bijlmerramp had. Daar was volgens hem geen geheim overleg bij met de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken, Van den Broek en Dales.

R.J. Hoekstra, voorzitter van de onderzoekscommissie die vorig jaar de informatievooriziening over de El Al-vlucht onderzocht, toonde zich niet geschokt over het nieuws van gisteren. ,,Ik ken de geluidsband niet, maar ben niet verrast over het bestaan ervan. Het zou me echter verbazen als daar informatie op staat die we nog niet kennen.''