`Noord-Korea laat inspectie toe'

Noord-Korea en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over inspectie van een ondergrondse installatie, die mogelijk wordt gebruikt voor nucleaire activiteiten. Dat heeft de Japanse krant Asahi vanochtend gemeld, zich baserend op ,,verschillende bronnen'' binnen de Zuid-Koreaanse regering.

Indien het bericht klopt, is een dreigende escalatie over mogelijke hervatting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma voorkomen. Tegelijkertijd heeft de Zuid-Koreaanse regering vandaag positief gereageerd op een aanbod van Noord-Korea het bilaterale overleg tussen beide landen nieuw leven in te blazen.

In de VS zijn sterke verdenkingen gerezen dat Noord-Korea opnieuw is begonnen met nucleaire activiteiten. Dat zou ingaan tegen een overeenkomst die de VS en Noord-Korea in 1994 sloten, waarbij de regering in Pyongyang toezegde te stoppen met haar nucleaire programma, mogelijk bedoeld voor de ontwikkeling van kernwapens, in ruil voor hulp bij de ontwikkeling van andere energiebronnen. Washington eiste toegang tot de verdachte ondergrondse installatie. Aanvankelijk verzette Noord-Korea zich daar tegen, maar later vroeg de regering in Pyongyang 300 miljoen dollar in ruil voor Amerikaanse inspectie. Volgens de Asahi zijn beide landen het nu eens geworden over 400.000 ton voedselhulp in ruil voor twee inspecties door de VS. Afgelopen maandag berichtte ook de Japanse krant Sankei al dat beide landen deze maand langs deze lijn tot overeenstemming zouden komen.

In een brief aan onder andere de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung heeft Noord-Korea gisteren opgeroepen tot direct overleg. Daaraan heeft het noorden echter voorwaarden verbonden die in het verleden onacceptabel waren voor Seoul. Het ministerie voor Hereniging verklaarde vandaag dan ook dat het ,,Noord-Korea aanspoort om in de nabije toekomst onvoorwaardelijke gesprekken'' aan te gaan. In zijn algemeenheid waardeert het ministerie het voorstel evenwel ,,positief''.

De voorwaarden die Noord-Korea aan het overleg stelt zijn, aldus het Noord-Koreaanse persbureau KCNA, een einde aan de Zuid-Koreaanse samenwerking met de VS, een einde aan gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS, en afschaffing van de Zuid-Koreaanse veiligheidswet. De huidige president van Zuid-Korea, Kim Dae-jung, ziet verbetering van de relaties met het noorden als zijn belangrijkste taak. Zijn woordvoerder noemde het noordelijke voorstel ,,een verbetering'' omdat Noord en Zuid momenteel ,,grotendeels op particulier niveau'' met elkaar spreken.