MUSEA

Foto's

De tentoonstelling Juwelen voor een fotomuseum is in de eerste plaats bedoeld om inzicht te geven in een bijna vergeten periode uit de Nederlandse fotogeschiedenis: die van de picturale of kunstzinnige fotografie uit het eerste decennium van deze eeuw. Deze picturalisten zagen fotografie, tot dan toe vooral een toegepaste techniek met sterk documentaire ondertoon, vooral als een vorm van artistieke zelfexpressie. De bekendste picturalisten in ons land zijn Henri Berssenbrugge, Bernard F. Eilers en Adriaan Boer. Ze maakten bij voorkeur portretten of fotografeerden besneeuwde landschappen en kleinstedelijke tafereeltjes; voorzichtige, schemerige en vooral op mooi spelende foto's. Opvallend zijn ook de duistere maar subtiele portretten van Bram Weinberg (1869-1932), de foto's van Johan Huijsen, B.W. Arendsen, Wieger Husselman en Willem Brok en er is een handjevol foto's van buitenlandse vertegenwoordigers - P.H. Emerson, James Craig Annan, Edward Steichen en Alfred Stieglitz, de grondlegger van de Amerikaanse fotografie. Juwelen voor een fotomuseum, t/m 7 maart in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Open: di-za 10-17, zo 12-17u.

Interieur

Amsterdam Binnenstebuiten laat de ontwikkeling van Amsterdamse interieurs en behuizing zien aan de hand van foto's uit de oude doos. Het is een zeer bescheiden tentoonstelling, waarvoor het blad Ons Amsterdam het materiaal aanleverde. Lezers werd gevraagd foto's in te sturen en het blad ontving 350 kiekjes. Unieke foto's, vond het Historisch Museum. De geselecteerde foto's zijn niet chronologisch, maar biografisch opgehangen. Elke familie een eigen vitrine. Veel oude foto's laten een krappe behuizing zien: alles op vijftien vierkante meter. Want als de foto's iets illustreren, dan is het wel de naoorlogse woningnood. Amsterdam Binnenstebuiten t/m 7 maart in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u.

Boeken

De Heilige Margaretha werd volgens de legende opgegeten door een draak. Toen ze echter het kruisteken maakte barstte de draak open en zij kon ongeschonden naar buiten stappen. De afbeelding in een Getijdenboek uit 1440 laat zien hoe ze uit de draak oprijst. Het is een van de prachtige voorstellingen uit middeleeuwse handschriften die Henk van Os uitkoos voor de tentoonstelling waarmee het Haagse Museum Meermanno-Westreenianum haar honderdvijftigjarig bestaan viert. Het museum nodigde drie gastconservatoren uit die ieder vijftig boeken mochten uitkiezen: Van Os, Boudewijn Büch en Wim Crouwel. Büch heeft zich laten leiden door zijn eigen bezetenheid: (Hollandse) reisboeken, wijsgerige, natuurwetenschappelijke boeken en Napoleontica, geschriften van de Keizer en zijn familieleden. Crouwels voorliefde gaat uit naar de nieuwe typografie en boekverzorging die vanaf het einde van de negentiende eeuw opkwam. De keuze van Büch, Crouwel en Van Os, honderdvijftig schatten uit een honderdvijftigjarig museum t/m 7 maart in Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Di-vr 11-17, za en zo 12-17u.

Adriaen de Vries

De Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries behoorde omstreeks 1600 tot de Europese top. Het Rijksmuseum heeft een indrukwekkende expositie met vijftig bronzen beelden over De Vries ingericht, aangevuld met prenten en tekeningen die met zijn werk samenhangen. Vrijwel al zijn beelden stellen naakte personages voor, uit de mythologie en uit het Oude en Nieuwe Testament. Het zijn doorgaans bekende thema's die De Vries van klassieke beeldhouwers en van Italiaanse kunstenaars zoals Michelangelo of zijn leermeester Giambologna heeft gezien en met wie hij wilde wedijveren. Adriaen de Vries, 1556-1626. Keizerlijk beeldhouwer in het Rijksmuseum tot 14 maart. Dag 10-17u.

En verder

Herinnering & herkenning selectie uit de ruim honderd jaar oude imposante archiefcollectie t/m 29 april in het Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651, Rotterdam; Textiel- en behangontwerpen, keramiek, maquettes, meubelen, zilver van de Wiener Werkstätte t/m 7 febr in het Museum Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di-zo 11-17u; Isaac van Swanenburg (1537-1614), kunstenaar aan de macht t/m 14 febr in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u; Bloemstillevens uit Nederland en Belgie, 1870-1940 t/m 28 febr in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u. Ook in het Fries Museum in Leeuwarden t/m 28 febr de tentoonstelling Bloemstillevens 1850-1940; Bloemen op papier uit Nederland en Belgie; Haagse schilders uit de Gouden Eeuw t/m 3 maart in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7. Di-vr 11-17u, za en zo 12-17u; Bugatti, auto's, beelden en meubels van de familie Bugatti t/m 7 maart in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Dag 11-17u; Paint it red, vijftig jaar Chinese propagandaposters t/m 28 febr in het Groninger Museum, Museumeiland 1. Di-zo 10-17u; Schittering van Spanje 1598-1648 t/m 3 mrt in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u; Steun! Stem! Staak! politieke aanplakbiljetten tot 1 maart in het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, Amsterdam. Di t/m vr 11-17u, zo 13-17u; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.