Multimedia

Tv-nostalgie

Het is nostalgie troef op de Nederlandse site Original tv-themes. Hier zijn de tunes van vooral oude Australische, Amerikaanse én Nederlandse tv-programma's te beluisteren. Zo vind je er tunes van klassiekers als Bassie en Adriaan, Beertje Colargol en Floris naast herkenningsmelodieën van programma's die nog niet zo lang geleden van de buis verdwenen, als de 5 uurshow en vrouwenvleugel. En ook nieuwe tunes komen er voor, van bijvoorbeeld Netwerk en Ontbijt-tv. De maker van deze site houdt het overigens niet bij tv-tunes. Ook zette hij andere collecties online: legendarische Nederlandse jingles bijvoorbeeld en foto's van tv-persoonlijkheden (Mr Ed, Catweazle). De site met zeldzame Hollandse geluidsfiles biedt onder meer het liedje `Oei, oei, oei' van Johan Cruyff. Via links op Original tv-themes kom je er terecht.

(members.spree.com/entertainment/TvThemes)

Obsessieve fans

,,Ik ben ziek van die zware plaatjes van Matt Damon, ik ben moe van Janet Jacksons gezicht die tig keer op de achtergrond verschijnt (...) en ik geef niets om die vage concertfoto's.'' Het project Obsessive fansites trekt van leer tegen ,,de pathetische fans die excessieve, genante sites'' maken over hun idolen. Volgens de initiatiefnemer komen er veel te veel, namelijk duizenden en duizenden, van op Internet voor. Wekelijks reikt hij prijzen aan de allerergste gevallen uit. Een van de sites die in de prijzen vielen: David Cassidy en de Partridge Family.

(www.countingdown.com/fans)

La Pat

,,Het leven is mals, de liefde mijn prooi'', aldus luidt het motto op de officiële site van Nederlands meest opvallende theaterdiva La Pat. De zangeres die in allerlei verschillende talen zingt over heksen, viswijven en vooral over de liefde en door haar zware, doorrookte stem vaak werd vergeleken met Zarah Leander, debuteerde zo'n tien jaar geleden met de cd Eine Frau fur die liebe. En een soortgelijke naam kreeg de site: Eine site fur die Liebe. Maar anders dan de naam doet vermoeden, biedt deze website toerinfo (nog geen data bekend), foto's en een overzicht van verschenen cd's, alsook een biografie. Jammer is dat er alleen zwart-wit foto's zijn gebruikt, en dat terwijl La Pats podiumverschijning schreeuwt om kleurenplaatjes. Ook mist de informatie over waar haar cd's verkrijgbaar zijn (sommige namelijk niet in winkels). Wat wel weer leuk is: e-mailen naar La Pat, ofwel Patty Trossèl, is mogelijk. De meeste theaterpersonalities die online gaan, laten dat achterwege.

(www.zimbra.nl/lapat)

Tuinkrant

Wie alles wil weten over tuinieren én met andere liefhebbers over dit onderwerp wil communiceren, kan terecht op de site van de tuinkrant. Hier is een tuinenchatbox te vinden en kan een (gratis) abonnement worden genomen op een e-mailkrant die twaalf keer per jaar wordt verspreid. Bovendien biedt de site een schat aan informatie over alles wat maar met tuinen te maken heeft: van bolgewassen, bonsai, zaaien tot zuurminnende planten en informatie over het bestrijden van plagen. De site biedt artikelen, vele links, en een almaar groeiende database waarin honderden plantenfamilies, duizenden plantengeslachten en zo'n 14.000 planten zijn op te zoeken, met informatie over bloeiperiode en Latijnse benaming. Een must voor de tuinliefhebbers die al maanden ongeduldig op de lente wachten.

(surf.to/Tuinkrant)

Digitaal filmfestival

Ooit was de vrijheid van de pers alleen bereikbaar voor degenen die zich een drukpers konden veroorloven, aldus de organisatoren van het digitale filmfestival Dfilm. Sinds de komst van de pc, zo vervolgen ze, heeft iedereen een drukpers op z'n desktop. Door de komst van goedkope, kwalitatief hoogwaardige camera's is bovendien het maken van films toegankelijker. Op het digitale filmfestival, dat op verschillende plaatsen in de wereld én op Internet kan worden bezocht, worden die low-budgetfilms vertoond, veelal van onbekende makers. De website van Dfilm biedt bovendien een speciaal festival, The New Venue, waar filmpjes te zien zijn die speciaal voor het web zijn gemaakt. Deze onderscheiden zich, volgens de organisatoren, van de andere filmpjes omdat het gros daarvan in eerste instantie gemaakt is voor tv of bioscoop. En daardoor laat de kwaliteit te wensen over.

(www.dfilm.com)

Valentijnsfotoromans

Eigenlijk is het onnodig een Valentijnsdagcd-rom te kopen. Het web biedt al talloze (vaak flauwe en overbodige) sites waar kaarten al dan niet anoniem verstuurd kunnen worden, uitgebreid wordt ingegaan op de geschiedenis van de dag van de liefde en die ideeën bieden voor romantische gedichten of cadeaus. Maar de Valentijnscd-rom Hartenwens is wel erg grappig. Niet per se door de kaarten en ook niet door de `zinderende' gedichten die met behulp van een rijmwoordenmachine te schrijven zijn. Hartenwens is leuk door de complete fotoromans die je kunt maken én eveneens anoniem kunt e-mailen. Voorwaarde is wel dat die geliefde een snel modem heeft: de fotoromans zijn vrij zwaar.

ƒ14,95,- Geschikt voor Windows 95/98