Manchester rijkst door merchandising

De Engelse voetbalclub Manchester United is misschien niet de beste maar wel de rijkste voetbalclub ter wereld. Manchester, waar mediamagnaat Rupert Murdoch een bod van 2 miljard gulden op heeft uitgebracht, behaalde vorig seizoen een omzet van 277 miljoen gulden. Dit blijkt uit een inventarisatie van de accountants- en adviesorganisatie Deloitte en Touche en het Britse voetbal maandblad FourFourTwo.

De omzet van Manchester United is bijna twee keer zo hoog als die van de nummer twee op de lijst, het Spaanse Barcelona met een omzet van 185 miljoen gulden. De Amsterdamse voetbalclub Ajax staat met een omzet van 88 miljoen op de zeventiende plaats en is daarmee de enige Nederlandse club in de top twintig.

Uit het onderzoek blijkt dat de voetbalclubs hun geld op uiteenlopende wijze verdienen. Bij Manchester United levert de merchandising (verkoop van shirtjes, petjes en ook wijn met het clublogo) meer op dan de verkoop van kaartjes voor de wedstrijden.

De nummers twee en drie, Barcelona en Real Madrid, danken hun hoge notering voornamelijk aan de trouwe aanhang van supporters. Barcelona is bijvoorbeeld nog steeds een vereniging en dus `eigendom' van de 105.000 leden van de club. Ook de verkoop van televisierechten is een belangrijke bron van inkomsten. Bij het Italiaanse Juventus waren de tv-inkomsten (65,5 miljoen gulden) goed voor meer dan een derde van de omzet. Manchester United verdiende 39,4 miljoen aan de rechten.

Over Ajax schrijft FourFourTwo dat de beursgang en de verhuizing naar de Arena de club niet alleen in staat hebben gesteld om de omzet fors te verhogen, maar ook om de hoge kosten te dragen. De grasmat in de Amsterdam Arena moest acht keer worden vervangen. Ook zegt het blad dat geen enkel team zo hevig door het Bosman-arrest is getroffen als Ajax. De club zag haar grootste talenten zonder transfersom vertrekken en liep daardoor miljoenen guldens mis. Een voorbeeld was het vertrek van Patrick Kluivert naar AC Milan. Omdat zijn contract was afgelopen kreeg Ajax niets voor hem. Een jaar later verhuisde hij voor 20 miljoen gulden van Milaan naar Barcelona.

In de top twintig domineren clubs uit de twee sterkste competities: zes Engelse en zes Italiaanse clubs. Uit Duitsland hebben alleen Bayern München en Borussia Dortmund een plaats veroverd. Uit het land van wereldkampioen Frankrijk dringt alleen Paris St. Germain door tot de Europese top.