Internationale beurzen

LONDEN

Beleggers op de Britse effectenbeurs verwachtten vanochtend al dat de Bank of England vanmiddag de rente zou verlagen en anticipeerden daarop met aankopen. De rente werd vroeg in de middag inderdaad met een half procentpunt verlaagd tot 5,5 procent. Verder gesteund door het hogere slot van Wall Street gisteren en door hoge Amerikaanse koersverwachtingen voor vandaag steeg de graadmeter FTSE-index 0,9 procent naar 5994,50 punten.

Hogere koersen van de Amerikaanse oliefondsen, als gevolg van de toenemende kans op nieuw militair ingrijpen in Irak, voerden vanochtend ook de waarden van de Britse olie-aandelen op. BP en Shell stegen ieder 3,6 procent.

De koers van EMI (platenmaatschappij) steeg 9 procent na een koop advies van een zakenbank.

FRANKFURT

Van de grote Europese beurzen stegen de koersen in Frankfurt het sterkst. De DAX-index, die wordt samengesteld uit de dertig hoofdfondsen, steeg 2 procent naar 5186,95 punten.

De koers van autoproducent BMW steeg 9,1 procent op het nieuws dat topman Bernd Pischetsrieder is ontslagen. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor de slechte situatie bij de Britse BMW-dochter Rover.

PARIJS

De veertig belangrijkse Franse beurskoersen werden vanochtend gemiddeld 1,6 procent duurder.

De CAC-40-index steeg naar 4256,94 punten. De koers van het aandeel in de tv-zender TF1 daalde 5,2 procent. Sterke stijger was Norbert Dentressangle. Het transportbedrijf meldde dat de verkopen in 1998 met 33 procent zijn gestegen.

Daarop steeg de koers met 10 procent.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag gedaald. De Nikkei-index ging met 74,46 punten (0,5 procent) omlaag tot 14.086,85.

Het verlies viel mee, want aan het eind van de ochtendhandel was de index 224 punten (1,6 procent) lager. De graadmeter zat daarmee voor het eerst sinds lange tijd onder de 14.000-grens. Aanwijzigingen dat de regering voorlopig niets zal doen aan de stijgende rente waren de oorzaak van de koersdalingen.

De beurs van Zuid-Korea was eveneens lager, maar niet zo veel als die van Tokio. De daling kwam overeen met bijna 0,6 procent. In Hongkong sloot de Hang-Seng-index 0,2 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren het verlies van dinsdag ruim goedgemaakt. De Dow Jones-index steeg met 92,69 punten (1 procent) naar 9366,81. De dag ervoor zakte de index nog met bijna 72 punten.

Vooral de technologiefondsen, die het eerder te verduren hadden gekregen, waren gevraagd.

De centrale banken van de VS lieten de rente voor wat die was.

Er was ook niemand geweest die een verandering in het rentepeil had verwacht. ,,Het zou een schok zijn geweest als de rente was gewijzigd'', aldus een handelaar.

Van de technofondsen deed Sun Microsystems het erg goed. Onder de andere waarden viel Goodyear op.