In plaats van de buurjongen

De Nederlandse auto krijgt gemiddeld zo'n tien keer per jaar een wasbeurt. Veel rompslomp voor wie weinig tijd heeft en aan de binnenkant is dan vaak nog niets gedaan. Een bezoek aan de wasstraat is dan ook een ritueel dat, voor de wat luiere automobilist, bijna onlosmakelijk aan autobezit verbonden is. Exclusief het er heen rijden en het wachten in de rij duurt een bezoek aan de wasstraat slechts vier minuten.

Maar in Amsterdam en omgeving heeft de wasstraat concurrentie gekregen. Daar kun je je wagen voor je eigen deur laten wassen door het bedrijf Car Care. Een medewerker van deze mobiele carwash-service haalt de sleutels op, gaat ter plekke aan de slag en zorgt dat de auto er van binnen en buiten weer spic en span uitziet. Ideaal voor de drukbezette yup. De meeste klanten hebben een vaste, tweewekelijkse afspraak en krijgen voor bewezen diensten eens in de zoveel tijd een rekening.

Wie van de diensten van standaard autowasbedrijven gebruik maakt, kan voor minder dan een tientje terecht. Het poetsen, shamponeren, wassen en zuigen door Car-care kost meer: een basisbehandeling (inclusief velgen) duurt twintig minuten en kost ƒ30. De behandelingen gebeuren met geosmotiseerd water. Dit water is ontdaan van kalk en zouten zodat er na het afspoelen geen strepen op de auto komen en een nabehandeling met leren zeem niet nodig is. Voor vijfentwintig gulden extra wordt de binnenkant meegenomen: uitzuigen van de auto en schoonmaken van dashboard en ramen. Ook polijsten en in de was zetten behoren tot de mogelijkheden, behandelingen die volgens de eigenaar van Car-care, Winston Faerber, vooral populair zijn bij leasewagens. Een behandeling die speciaal is bedoeld voor leasewagens en pas aangeschafte tweedehandswagens is het geurvrij maken van de auto (ƒ100). In vijf uur tijd valt de ongewenste nalatenschap van de vorige eigenaar, vaak veroorzaakt door roken en hondenharen, volgens Faerber redelijk goed te verwijderen.

Met name voor cabrio-bezitters is de aanpak-op-maat van Car-care interessant. Het stalen troetelbeest kan met een gerust hart aan de mobiele autowasserij gegeven worden, terwijl een bezoek aan een wasstraat of roll-over voor dit type wagen niet altijd zonder risico is. Rein Zwolsman, voorzitter van de afdeling autowasbedrijven van de Bovag: ,,Cabrio's zijn niet allemaal waterdicht. Een goeie met een sterke kap kan wel door de wasstraat. Maar dat geldt niet voor alle typen.''

Car-care: 06-54941941

    • Gervaise Coebergh