Het lichaam is een kunstobject

Karel C. Freeve (50)

Gevestigd: te Zutphen, sinds 18 jaar

Praktijk: Therapeuticum de Rozenhof, met drie huisartsen en een aantal therapeuten onder één dak

Bijzonderheden: werkt desgewenst op antroposofische basis

,,Ik kon me tijdens de studie niet zo goed verbinden met de gewone geneeskunde. Ik vond dat de mens meer was dan natrium, kalium en chloride. Ik miste iets, vroeg me zelfs af of ik wel de juiste studie had gekozen. Ik vond het antwoord in de antroposofie. Gedurende drie jaar die ik als arts in Afrika doorbracht, heb ik onder de zinderende zon alle mogelijke boeken over de antroposofie bestudeerd.

De antroposofie ziet de mens als een geheel van lichaam, ziel en geest. Die elementen hangen samen. Het is een waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde. De mens is meer dan een mechanisch apparaat dat je kunt repareren zodra er storing is.

We hebben een zeer gemêleerde praktijk. Er zijn patiënten die niets willen weten van homeopathie of antroposofie. Die zeggen: dokter, ik heb hoofdpijn en daar moet ik vanaf. Die willen gewoon een paracetamolletje en dat vind ik prima. Het gaat mij om de keuzevrijheid. Andere patiënten komen speciaal naar deze praktijk en zien alleen maar de spirituele kant van hun gezondheid. Dat gaat soms te ver. Dan is elke lichamelijke klacht een gevolg van een slecht aura. Natuurlijk vind ik het prachtig als een patiënt die er eerst niets van wilde weten, op een gegeven moment zegt: ik wil wel eens muziektherapie proberen. Maar ik heb geen oogkleppen op. Als iemand een hartaanval krijgt, moet ik prikken en met de patiënt zo snel mogelijk een ambulance in. Daar is niets zweverigs aan.

Wat heel belangrijk is: het lichaam is een kunstobject. Daar ben ik helemaal enthousiast over: kunstzinnige therapie. Kunst werkt door tot in het fysieke gestel, daar ben ik heilig van overtuigd. Na een mooi concert voel je je beter. Lichaam en geest zijn in balans, je zit lekker in je vel. Daar doe ik trouwens ook veel mee: taal. `Lekker in je vel zitten'. Of: `Laat de problemen maar van je afglijden'. In die uitdrukkingen zit veel waarheid. Je lichaamshouding heeft alles te maken met je geestesgesteldheid. Daar probeer ik patiënten wel bewust van te maken. Recht de rug, maak de schouders los en je voelt stress bijna letterlijk van je afglijden.

Ik leer enorm veel binnen deze praktijk. Er is kruisbestuiving tussen de artsen en therapeuten. Je kunt met zijn allen om een patiënt gaan staan en je bent in staat hem goed te blijven volgen, omdat wij hier zo veel onder één dak hebben.

Ik denk wel dat het vak van huisarts zwaarder is geworden. De werkdruk is enorm. De patiënt is mondiger. Terecht natuurlijk, maar het maakt het vak wel gecompliceerder. Vroeger zagen mensen de huisarts als god. Zonder vragen accepteerden ze wat hij voorschreef. Nu heb je als huisarts soms het gevoel god te móeten zijn, om aan alle verwachtingen te voldoen.''

    • Aranka Klomp