GALERIE

Chapman

Samen met Damien Hirst behoren de broers Jake en Dinos Chapman tot de bekendste en meest controversiële vertegenwoordigers van de Young British Artists. Hun levensgrote `mannequins' zien eruit als onschuldige, androgyne kleuters, maar vaak zijn hun neuzen, monden en oren vervangen door geslachtsdelen. Sommige poppen zijn aan elkaar gegroeid als Siamese tweelingen, andere hebben drie benen of meerdere hoofden. De gemuteerde wezens vormen op zichzelf staande beelden, maar worden door het kunstenaarsduo ook wel gebruikt als acteurs in theatrale opstellingen waarin de meest gruwelijke en bloederige scènes worden uitgebeeld. Nieuw werk van Jake en Dinos Chapman is t/m 27 febr te zien in Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Carlos Amorales

In de voorruimte van Galerie Fons Welters is een presentatie te zien van de in Mexico geboren kunstenaar Carlos Amorales. Geïnspireerd door de in Mexico levendige Free Wrestling-cultuur, waarin fictieve karakters, herkenbaar aan hun masker en kostuum de strijd met elkaar aangaan, ontwikkelde de kunstenaar een website (te vinden op www.lostcity.nl/amorales). Hier wordt het fictieve personage Amorales geïntroduceerd, die zich binnenkort, belichaamd door een professionele worstelaar, in het Free Wrestling-circuit zal gaan begeven. Naast de website worden ook kostuumontwerpen en foto's van Amorales tentoongesteld. In de achterruimte van de galerie is nieuw werk te zien van Merijn Bolink, Job Koelewijn, Matthew Monahan, Maria Roosen en Berend Strik. T/m 27 febr. Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Frans Franciscus

De onderwerpen en de techniek van zijn monumentale schilderijen zijn traditioneel, maar de uitwerking lijkt nog het meest op een uitvergrote striptekening. Frans Franciscus, pseudoniem voor Frans van de Vooren, schildert bijbelse en mythologische figuren als de heilige Sebastiaan, de drie gratiën of Icarus, maar plaatst hen in een absurdistische, hedendaagse omgeving. T/m 6 maart in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, Amsterdam. Ma t/m za 12-16u.

Abraham

Onlangs vierde Dirk Vermeulen, galeriehouder van De Praktijk, zijn 50-ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan is Abraham georganiseerd, een groepstentoonstelling met werk van kunstenaars die in de toekomst in de galerie te zien zullen zijn. T/m 3 maart, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

En verder

Schilderijen van Jo Baer en Andries Botha t/m 28 febr in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; schilderijen en aquarellen van Hans van Hoek t/m 21 maart bij Collection d'Art, Keizersgracht 516, Amsterdam; tekeningen van Serge Onnen t/m 13 febr in Bloom Gallery, Bloemstraat 150, Amsterdam; schilderijen van Martijn Schuppers t/m 20 febr in Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen; nieuw werk van JCJ Vanderheyden t/m 14 febr in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; tekeningen van Ine Dammers t/m 5 maart in Galerie van den Berg, Groot Schavernek 9f, Leeuwarden; Anita Duyvis en Sander Goosen t/m 14 febr in de Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht.