FILMS

Abeltje

Anno 1998 is Abeltje niet meer zoals in 1953: een verlegen ventje, maar een skater, al is hij dan nog wel een beetje een bedeesde skater. Wie de komende weken een bioscoop bezoekt kan er niet meer omheen: Abeltje Roef, de held van Annie M.G. Schmidt, zoeft in zo'n honderd theaters met zijn glazen lift door het dak van warenhuis Knots om vervolgens in een dolle reeks avonturen terecht te komen. Met de vaart en de montage van een videoclip en de plotdichtheid van een James Bond-film, verfilmde regisseur Ben Sombogaart het klassieke Nederlandse kinderboek tot een opwindende familiefilm, die vele honderdduizenden bezoekers verdient. In meer dan 94 theaters.

A Perfect Murder

Andrew Davis baseerde zich net als Alfred Hitchcock op Frederick Knotts toneelstuk Dial M for Murder, maar zonder een slaafse imitatie te maken. Het verhaal over de man die zijn vermogende, overspelige vrouw wil laten vermoorden, speelt zich in plaats van in Londen nu af in het New York van de jaren negentig, waar behalve voor nieuwe plotwendingen ook aandacht is voor het verschil tussen oud en nieuw geld. In meer dan 12 theaters.

The Truman Show

In The Truman Show ontmaskert Peter Weir (Dead Poets Society) de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende televisieshow, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. In meer dan 13 theaters.

Winter '89

Grotendeels in Praag opgenomen, Tsjechisch gesproken Nederlandse film van Danniel Danniel vertelt genuanceerd en met mededogen over de onmogelijke liefdesgeschiedenis tussen een dissidente en een politiespion, tot aan hun hereniging in Rotterdam na de Fluwelen Revolutie. Den Haag: Haags Filmhuis.

En verder

Astrid Lindgren Vertelt Den Haag: Haags Filmhuis; The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Pathé; Elizabeth in meer dan 12 theaters; Lock, Stock & Two Smoking Barrels in meer dan 9 theaters; Out Of Sight Alkmaar: Provadja; Providence Amsterdam: Rialto. Groningen: Poelestraat; De Poolse Bruid Amstelveen: Cinema. Amsterdam: Desmet. Delft: Filmhuis Lumen. Deventer: Filmhuis De Keizer. Groningen: Poelestraat; Saving Private Ryan Amsterdam: City. Den Haag: Metropole. Eindhoven: Pathé. Leiden: Trianon. Tilburg: Cinecitta. Vlissingen: Cine City.