FC Zwolle na achterstand alsnog ruim langs Eagles

Aantrekkelijk voetbal spelen en succes boeken. Daar hoopte Dwight Lodeweges op toen hij vorige maand Jan Everse (nu Sparta) opvolgde als hoofdtrainer van FC Zwolle. De 42-jarige coach, afkomstig van amateurclub VVOG, werd gisteren op zijn wenken bediend. FC Zwolle won in een spectaculaire wedstrijd met 5-2 van Go Ahead Eagles en plaatste zich voor de kwartfinales van de strijd om de KNVB-beker.

Er moet een last van de schouders van Lodeweges zijn afgevallen. Zijn aantreden leek onder een ongunstig gesternte te staan. De voor de vacante trainerspost gepasseerde assistent-coach Robert Maaskant spuwde gefrustreerd zijn gal in de media, terwijl Lodeweges' debuut tegen Excelsior uitmondde in een nederlaag. Toch was er allerminst reden voor paniek, vond Lodeweges. ,,De minder goede start trok ik me niet zo aan. Ik voelde me namelijk een bevoorrecht mens. Ik had net mijn trainersdiploma's gehaald en kon zo aan de slag bij FC Zwolle, waar ik eerder stage had gelopen.''

Met Maaskant, met wie hij in het zevende elftal van de Koninklijke UD uit Deventer speelt, voerde Lodeweges een indringend gesprek. ,,Wij hebben geen problemen met elkaar.'' Desondanks wil Maaskant na dit seizoen weg bij FC Zwolle.

In de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles bleek voor Lodeweges en Maaskant weer eens hoe onvoorspelbaar voetbal kan zijn. De gasten kwamen tien minuten voor rust op een 2-0 voorsprong. ,,Toen zat ik niet lekker in mijn vel'', vertelde de oud-speler van Go Ahead. ,,Het is toch een speciale wedstrijd voor me, die wil je niet verliezen. Maar het halen van de kwartfinale vond ik belangrijker. Tegen wie dat zou gebeuren maakte me niet zo veel uit. Dat wisten de spelers ook.''

Die lieten op hun beurt de nieuwe trainer niet vallen. In een tijdsbestek van anderhalve minuut trok FC Zwolle de stand gelijk. Eerst werkte Eagles-verdediger Peelen de bal in eigen doel en op slag van rust bracht Roelofsen met een prachtige lob het Oosterenk-stadion in extase. Lodeweges bleef echter rustig op zijn stoel zitten om koeltjes zijn speech voor de rust voor te bereiden. ,,Meteen `bam erop' zou een verkeerde tactiek zijn geweest. Ik heb de jongens op het hart gedrukt om behoedzaam de aanval te kiezen.''

In die opzet slaagde Zwolle glansrijk. De snelle doelpunten voor rust gaven de ploeg vleugels. De in de eerste helft onzichtbare aanvallers Tuhuteru en Derksen waren samen de opvallendste spelers aan de zijde van de thuisploeg. Tuhuteru, ooit een talent bij Ajax, bediende Derksen na een uur op maat (3-2). Tuhuteru kreeg daarna van zijn mandekker Muhlack nog genoeg kansen om de score op te vijzelen, maar hij faalde daarin. Slot en Derksen bezegelden wel het lot van Go Ahead Eagles (5-2).

De Deventer ploeg kon de negatieve spiraal van uitwedstrijden in Zwolle niet doorbreken. Al zes seizoenen op rij wist Go Ahead daar niet meer te winnen. De oude vedette Krüzen, die de bal nog steeds aan een touwtje heeft, kon de klus gisteren ook niet in zijn eentje klaren. De nederlaag van de Eagles was onnodig. De spitsen Sikora en Marbus misten in de eerste helft kansen om de thuisclub op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Trainer Van Staa sprak na afloop ook terecht van een stomme nederlaag. Zijn collega Lodeweges: ,,Mijn voormalige trainer Wiel Coerver zei ooit: `Je moet macht hebben over de bal'. Die macht hadden mijn spelers ook.''

Lodeweges geniet van zijn nieuwe leven in het betaalde voetbal. ,,Deze club past bij mij. Stress? Dat heb je in alle beroepen. Je moet er alleen voor zorgen dat je geen kloon wordt van andere trainers.'' Toch droeg de Zwolle-trainer tijdens de wedstrijd een lange jas en maakte aantekeningen op een blocnote. Lodeweges: ,,Spelsituaties opschrijven is nuttig en die jas is van de sponsor.''

    • Marcel Abrahams