Evenhuis krijgt boete wegens belastingfraude

Oud-staatssecretaris A.J. Evenhuis (57) is vanmorgen door het Leeuwarder gerechtshof veroordeeld tot een geldboete van 50.000 gulden of 180 dagen hechtenis wegens belastingfraude.

Het hof acht bewezen dat Evenhuis begin jaren negentig een bedrag van 206.750 gulden aan inkomsten niet heeft opgegeven aan de fiscus. Volgens Evenhuis was het geld een aflossing aan zijn zwager Meppelink, maar het hof oordeelt dat sprake is van ,,courtage'' bij een onroerend-goedtransactie. Evenhuis werd vrijgesproken van oplichting van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB). Tegen hem was in beide gevallen in hoger beroep vrijspraak geëist. De rechtbank veroordeelde de oud-bewindsman eerder tot een geldboete van 2.500 gulden wegens belastingfraude, na een eis van anderhalf jaar gevangenisstraf. Evenhuis, G.J. Meppelink (49) en de ontslagen GKB-directeur B. Ketelaar (57) waren de hoofdrolspelers in de GKB-affaire in 1992. De gemeente Groningen leed als gevolg van door de GKB verstrekte dubieuze en riskante hypothecaire kredieten onder verantwoordelijkheid van Ketelaar een strop van 58 miljoen gulden.