ENI en Gazprom bouwen pijpleiding

Het Italiaanse staatsenergieconcern Eni en zijn Russische branchegenoot Gazprom zullen samen een pijpleiding aanleggen over de bodem van de Zwarte Zee. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bekend gemaakt. Het project, Blue Stream genaamd, is ontworpen door Nederlandse technici van PeterGaz, een joint venture van de Heerema Groep in Leiden en Gazprom.

Aanvankelijk zal er jaarlijks 3 miljard kubieke meter aardgas van Rusland naar Turkije stromen door de 400 kilometer lange pijpleiding, die naar verwachting eind volgend jaar voltooid is. Tegen 2010 moet dat uitgebreid zijn tot 16 miljard kuub. Eni en Gazprom worden elk voor 50 procent eigenaar van de pijpleiding, die wordt gebouwd door het Italiaanse bouwbedrijf Saipem, waarin Eni een 40-procents belang heeft. De kosten worden geraamd op circa 2 miljard dollar (3,8 miljard gulden).

(Redactie Economie)