El Al verbaasd: alles was bekend

Binnen de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al is met verbazing gereageerd op de getuigenis van S. Koopmans gisteren voor de enquêtecommissie. Koopmans zei dat El Al een half uur na de crash Nederland zou hebben gevraagd de werkelijke lading van de Boeing 747 stil te houden voor het publiek. Dat doet Yoel Feldshuh, de managing director van de maatschappij, af als ,,bullshit''.

,,Ik weet niet waar ze het over hebben, maar alle papieren zijn overgedragen, dus alles was gewoon bekend'', aldus Feldshuh. Hij voegde daar verder nog aan toe dat het hele verhaal hem sowieso ,,bijzonder vreemd'' in de oren klonk, daar er volgens hem helemaal geen chemicaliën waren aan boord van de desbetreffende vlucht. De woordvoerder van El Al herhaalde dat de luchtvaartmaatschappij bereid is alle medewerking te verlenen aan het onderzoek naar de ramp.

Sedert gisteren ruimen de Israelische media enige plaats in voor de Bijlmerenquête. Minister van transport Shaul Yehalom heeft volgens de krant Ha'aretz van vandaag in het geheim een interministeriële commissie in het leven geroepen om Israels politiek ten aanzien van het onderzoek naar de ramp te bepalen. De minister heeft dit besluit genomen wegens de anti-Israelische stemming die zich in Nederland ontwikkelt rond het onderzoek naar de Bijlmerramp. Israel hecht groot belang aan het op peil houden van de goede betrekkingen met Nederland.