Een variant op de neusbel

Nagelpiercing. Bij het woord alleen al begint menigeen te gruwelen. Beelden van doorboorde vingertoppen doemen op. Het lijkt erger dan het is. De piercing gaat alleen door de nagelrand en dat doet net zo min zeer als het knippen in haar. Sterker nog, nagelpiercen is waarschijnlijk de enige doorboring van een lichaamsdeel die geen pijn doet.

Waar vroeger piercings en tatoeages alleen werden gesignaleerd bij punkers – veiligheidsspelden door de wangen – en Hells Angels, zijn dergelijke lichaamsversieringen sinds een aantal jaren in brede lagen van de, vooral jongere, bevolking bon ton. Kon een bezorgde moeder twintig jaar geleden haar dochter nog een gaatje in het oor verbieden omdat ze het te ordinair vond, de ouder van nu kan het zich nauwelijks meer permitteren om zoon of dochter een neusbel te ontzeggen.

Na wenkbrauw, neusvleugel en navel is nu de nagel (her)ontdekt als bron van verfraaiing. Steeds meer vrouwen laten hun nagels verlengen met kunstnagels, nemen een `French manicure' (een witte rand op een roze nagelbed), brengen met airbrush de meest wilde afbeeldingen aan of hangen een sieraad aan de top. Het gebruikelijkst is om een klein ringetje door de nagelrand te doen, liefst aan de pink of ringvinger. Daar kunnen dan allerlei sieraden aan worden gehangen: hartjes, lieveheersbeestjes, belletjes, als ware de nagel een bedelarmband.

Het piercen gebeurt met een piepklein boortje en is volstrekt pijnloos. Meestal wordt de piercing in een nepnagel gezet. Maar in de eigen nagel kan ook, mits hij lang genoeg is. Nadeel is, volgens nagelstyliste Sonja van Stuijvenberg van Allura Nails in Amsterdam, dat eigen nagels eerder scheuren als je met de piercing ergens achter blijft haken. ,,En als je zwiepernagels – nagels die makkelijk buigen – hebt, moet je het niet doen. Die breken te snel.''

Vrouwen met te korte nagels en een aversie tegen kunstnagels hoeven niet achter te blijven. Er zijn ook figuurtjes die op de nagels geplakt kunnen worden, zoals nepdiamantjes, sterretjes of een pierotmaskertje. Een piercing is er al vanaf tien gulden en een hangertje kost bij Allura Nails ƒ19,95. Maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, met goud of edelstenen bijvoorbeeld.

De tweeëntwintigjarige Nouzha laat om de twee weken haar nagels doen en heeft aan beide ringvingers een klein goudkleurig ringetje aan de zijkant van haar nagel. Nouzha vindt ze zó leuk dat ze binnenkort echte gouden ringetjes wil kopen. De sluiting daarvan is volgens haar ook mooier. Gewone ringetjes worden dichtgeknepen, maar gouden worden, om de kans op verlies te verkleinen, met een bolletje tussen de uiteinden vastgemaakt. Net als bij een navelpiercing. Nouzha werkt in de horeca en de piercings zitten haar bij het werk niet in de weg.

Volgens Sonja van Stuijvenberg zijn het meestal jonge vrouwen, tussen de zestien en vijfentwintig die graag uitgaan, die een nagelpiercing hebben. ,,Voor mensen in het uitgaansleven is geen versiering te gek.'' De nagelpiercing is uit te breiden met een kettinkje dat verbonden wordt met een ring aan de vinger. En die ring kan ook weer met een ketting aan een armband worden vastgemaakt. Lieden met een perverse geest kunnen deze uitbreiding naar wens verder doorvoeren.

Allura Nails, Kloveniersburgwal 37, Amsterdam. Tel 020-4281990.

    • Simone Barneveld