Een betaalbare klerenkast van Sotheby's

Met juwelen, horloges en zilveren voorwerpen die nog net voor Valentijnsdag tegen betaalbare prijzen kunnen worden aangeschaft, opent Sotheby's Amsterdam een nieuwe reeks `laagdrempelige' veilingen. Deze `arcade auctions', waarmee ook Sotheby's in Zürich begint, beogen een nieuw, jong publiek te trekken met een minder dikke beurs dan men gewoonlijk in het veilinghuis aantreft.

In New York, waar dergelijke veilingen al meer dan tien jaar worden gehouden, zijn ze een groot succes, zegt directeur John van Schaik van Sotheby's Amsterdam. Ook in Nederland verwacht hij er veel van. ,,We mikken op beginnende verzamelaars. In onze normale veilingen zijn veel objecten geslopen met een geschatte waarde van 300 tot ongeveer 10.000 gulden. Wij willen dat onze experts hun tijd primair besteden aan hoge kwaliteit, dus aan de duurdere objecten. Maar daarnaast hebben we in Nederland wel te maken met een vraag naar aardige decoratieve objecten met een waarde van enkele honderden tot enkele duizenden guldens. Die willen we onderbrengen in de arcade auctions. We hebben de markt onderzocht en die is heel groot, dat merk je ook aan de populariteit van de veilingen op televisie. Veel jonge mensen zitten er financieel goed bij. Het zijn vaak tweeverdieners met een inkomen van zo'n anderhalve ton per jaar die een beetje uitgekeken raken op het bankstel van Ikea of Habitat en een hang hebben naar meer warmte, naar voorwerpen met een verleden. Als je in kleine lokale veilinghuisjes komt, sta je versteld van wat mensen bereid zijn te betalen voor een klerenkast van 80 jaar oud. Daarvoor kunnen ze er bij ons een van 150 jaar kopen, maar het publiek dat daar komt, zien we hier niet.''

De eerste arcade-veiling op 9 februari is de try-out voor de officiële première in mei of juni. Dan zit Sotheby's nog steeds op het Rokin, maar als het meezit met de bouw zal vanaf oktober het nieuwe pand aan de De Boelelaan in Amsterdam-Buitenveldert in gebruik worden genomen. Arcade auctions krijgen er een eigen zaal waarin regelmatig veilingen zullen worden gehouden en een eigen tentoonstellingsruimte. Arcade-veilingen worden in een zelfstandige divisie van het internationale veilinghuis ondergebracht met, aldus Van Schaik, ,,een apart telefoonnummer, een aparte manager en apart briefpapier''.

Het nieuwe initiatief biedt ook kansen voor jonge kunsthistorici. Van Schaik verwacht zeven of acht nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken. ,,We willen er een `pool of talent' creëren van jonge mensen die internationaal inzetbaar zijn en tot bijvoorbeeld veilingmeester kunnen worden opgeleid.''

Het aanbod wordt breed: schilderijen, meubelen, tapijten, zilver, juwelen, klokken, horloges en porselein. Gedacht wordt aan thema-veilingen van bijvoorbeeld Biedermeier meubelen. Ook de huidige lente- en herfstveilingen van schilderijen in een `bereikbare' prijsklasse zullen erin worden ondergebracht. Veel zal worden ingenomen uit inboedels, maar Van Schaik verwacht ook flink wat inbreng van particulieren, wanneer het project eenmaal op gang is gekomen. Voor `rotzooi' is geen plaats: ,,We gaan geen spullen van veertig gulden verkopen.'' De tijden worden afgestemd op werkende mensen, met kijkdagen en zo mogelijk ook de veilingen in de avonduren. Per veiling komen straks tussen de 1.000 en 1.500 objecten aan bod. Van Schaik verwacht een gemiddelde omzet van 800.000 gulden tot 1,2 miljoen per keer.

De eenvoudige, zwart-wit-catalogus voor de Valentijnsveiling toont een verscheidenheid aan zilveren potjes, doosjes, vazen, serviezen en kandelaars vanaf 100 gulden. Ook de meeste horloges blijven binnen de drie cijfers. De sieraden, enkele in de vorm van een hart, zijn een tikje prijziger, maar ook daarmee kan men, met een beetje veilinggeluk, al vanaf 100 gulden een aanbedene verrassen.

Valentijnsveiling van juwelen, zilver en horloges. Sotheby's, Rokin 102, Amsterdam. Veiling 9 febr vanaf 10u30. Kijkdagen: 5 t/m 8 febr 10-16u. Inl 020-5502200.

    • Gerda Telgenhof