DE TV-DESKUNDIGE

Hoewel hij al enige tijd niet meer op televisie te zien is, is dr. R. Clavan dé deskundige bij uitstek. De Oost-Europakenner is sinds zijn eerste optreden in 1989, in het VPRO-programma Keek op de Week van Kees van Kooten en Wim de Bie, niet alleen de bekendste, maar ook de meest onvermijdelijke nieuwscommentator van de Nederlandse televisie. Hij kreeg in 1990 een lintje voor zijn deskundig commentaar.

Hoewel Clavan slechts in één programma Oosteuropese gebeurtenissen als het bezoek van de Tsjechische president Havel aan Nederland, voedselhulp aan Rusland, de Russische verkiezingen en de macht van Gorbatsjov kritisch beschouwde, is zijn naam inmiddels een soortnaam geworden voor academische deskundigen. De Universiteit van Utrecht bracht zelfs een lijst met wetenschappers uit onder de titel `Mag ik dr. Clavan even?' en andere deskundigen meten zich nog steeds met de Oost-Europakenner, al zijn ze niet trots op een eventuele vergelijking.

Dit is het slot van de fotoserie over tv-deskundigen.