Chemieconcern ICI meldt lichte winststijging

Het Britse chemieconcern Imperial Chemicals Industries (ICI) heeft de nettowinst vorig jaar licht zien stijgen tot 244 miljoen pond (773 miljoen gulden. In '97 bedroeg het nettoresultaat 240 miljoen pond (760 miljoen gulden). De omzet is vorig jaar flink teruggelopen, van 11,062 miljard pond (34,9 miljard gulden) in '97 tot 9,286 miljard pond (29,5 miljard gulden) vorig jaar. Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van ICI, sir Ronald Hampel vanochtend bekendgemaakt.

Hampel zei verheugd te zijn dat het bedrijfsresultaat vorig jaar met 5 procent steeg ten opzichte van '97 (van 620 tot 650 miljoen pond), ondanks het slechte laatste half jaar voor met name de bulkchemie. ICI probeert snel van de resterende activiteiten in de bulkchemie af te komen, vooral omdat het bedrijf gebukt gaat onder een zware schuldenlast als gevolg van een groot aantal acquisities gedurende afgelopen jaren. Die schuld bedraagt naar schatting een kleine 13 miljard gulden. Met de winst die het bedrijf maakt kan de rente op de schuld nauwelijks worden betaald.

Analisten gingen er in '97 nog vanuit dat de onderneming vorig jaar zou uitkomen op een winst van rond 1 miljard pond (3,17 miljard gulden) en bovendien een groot aantal bulkchemiebedrijven zou hebben verkocht. ICI richt zich vanaf nu vooral op de chemische producten met toegevoegde waarde. De eerdere vooruitzichten zijn niet gehaald. In de tweede helft van het vorig jaar liepen de prijzen voor bulkchemie dramatisch terug en kreeg ICI klappen van de crisis in Zuidoost-Azië en Rusland. De laatste forse tegenslag in de serie was recentelijk het veto van de Amerikaanse overheid tegen de overname van ICI's tioxide-activiteiten (pigment voor verven en lakken) door de Amerikaanse bedrijven DuPont en NL Industries. Die transactie zou ICI een bedrag van 598 miljoen pond hebben opgeleverd.

De bedrijven die ICI recent heeft gekocht om zijn 'portfolio' een ander gezicht te geven, hebben het afgelopen jaar goed gepresteerd, aldus Hempel. De Amerikaanse lijm- en harsfabrikant National Starch, dat een vestiging in Nederland heeft, brak zelfs records, terwijl reuk- en smaakstoffenfabrikant Quest een fors hogere winst boekte.