Burgemeester in opspraak

De Zwolse burgemeester J. Franssen is in opspraak geraakt doordat hij een goede vriend een hoge baan zou hebben bezorgd op de afdeling Stadsbeheer van de gemeente. De benoeming van de man, P. van Dijk, zou zijn doorgedrukt tegen de zin van de directeur van de afdeling.

Voor vanmiddag is er een vergadering gepland van de raadscommissie Bestuur, waarin vijf politieke partijen Franssen om opheldering zouden vragen. De burgemeester wilde vanochtend niet reageren. Zijn woordvoerder laat weten dat Franssen vindt dat hij niets onoirbaars heeft gedaan. Volgens fractievoorzitter P. Pot van De Groenen, één van de vijf partijen die duidelijkheid willen, vormt de benoeming van Van Dijk het sluitstuk van een grote reeks incidenten bij Stadsbeheer. De vijf partijen hebben volgens Pot hun informatie gekregen van ,,bronnen binnen de organisatie''. Hij wil dat niet nader toelichten. Als Van Dijk inderdaad is benoemd tegen de zin van directeur P. van Mourik, moet Franssen opstappen, meent Pot. Van Mourik zit overigens sinds vorige maand thuis na problemen in het managementteam van de afdeling.