Buitenland stuwt beurskoersen op

Het verrassend hoge slot van Wall Street, een hogere dollarkoers en koersstijgingen op de overige Europese beurzen hebben vanochtend ook op Beursplein 5 voor een vriendelijke stemming gezorgd.

De AEX-index steeg 1,6 procent (8,1 punten) naar 535,25 punten.

,,Een markt zonder echte verhalen, waar het sentiment de koersen opdrijft'', analyseerde een handelaar.

Vrijwel alle belangrijke aandelen profiteerden bij relatief lage omzetten. Opvallend was de stijging van KLM (plus 0,50 euro op 24,55 euro). Het fonds is de afgelopen dagen negatief in het financiële nieuws geweest met slechte cijfers, problemen bij overname van Martinair en dreigende gevaren voor het luchtvaartverdrag met de VS.

ASM Lithography, eerder deze week nog een grote daler, kon zich gisteren verheugen op grote belangstelling op de Amerikaanse beurs Nasdaq. De stijging aldaar zorgde vanochtend in Amsterdam voor een herstel met 2,55 euro op 40,20.

Ook Philips pakte de draad weer op. ,,Het verhaal van de voorziening van 500 miljoen gulden is kennelijk verteerd'', constateerde een commissionair. Daardoor steeg het elektronicafonds 1,80 euro op 65,25.

Koninklijke Olie werd dankzij een koopadvies voor zusterbedrijf Shell ook meer waard. De koers van het belangrijke olie-aandeel steeg met 1,40 naar 37,65 euro.

De uitzendfondsen deden het eveneens goed. Vedior, dat eind deze maand de gewilde AEX-status verliest, kreeg er 1,15 euro bij op 17,35. Randstad won 1,05 op 49,70 euro.

KPN herstelde zich van de val een dag eerder. Gisteren moest het telecomfonds 2,30 euro inleveren na het nieuws over verliezen bij de Amerikaanse partner Qwest. Vanochtend was er licht herstel met 0,35 euro op 44,05.

Op de lokale markt viel beursnieuweling Seagull op. Het fonds, deze week geïntroduceerd op het Damrak, steeg 1,10 euro naar 19,10. Vanochtend werd bekend dat de extra aandelen die de emitterende bank achter de hand had (de zogeheten `greenshoe') ook worden uitgezet.

Vendex verloor 4,4 procent op 22,70 euro door winstnemingen. De afgelopen weken was dit aandeel sterk gestegen. Grote daler was Van der hoop Effektenbank. Om onduidelijke reden werd dit bankaandeel 6,5 procent goedkoper.