Belgische Priscilla wil met haar vrouw getrouwd blijven

Mag een getrouwde man vrouw worden? Neen, oordeelde deze week de rechter in Antwerpen. Transseksueel Priscilla Van Sandt (48) krijgt pas een nieuw identiteitsbewijs met de fel begeerde vermelding `v', als zij overgaat tot echtscheiding. Maar dat weigert Priscilla, in een vorig leven Ronny en sinds 25 jaar gelukkig getrouwd met Jeanine.

Havenarbeidster Van Sandt veranderde twee jaar geleden fysiek van geslacht en wil nu ook op papier vrouw worden. Zo'n aanpassing op de geboorteakte moet in België voor de rechter worden bepleit. De ongeveer zeshonderd mensen die tot nu toe van geslacht veranderden, kregen volgens de Belgische Genderstichting ook de gewenste verandering op papier – al moesten ze daarop soms tien jaar wachten.

Maar in het geval van Priscilla Van Sandt wordt dit verzoek geweigerd, omdat ze getrouwd is met een vrouw en dit een precedent zou scheppen voor het homohuwelijk, dat in België voorlopig onbespreekbaar is. De rechter erkent wel dat Van Sandt vrouw is, maar weigert de juridische aanpassing omdat geslachtsverschil voorwaarde is voor een huwelijk en inwilliging van het verzoek zou ,,indruisen tegen de bestaande openbare orde''. De Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit grijpt de uitspraak aan om opnieuw het homohuwelijk te bepleiten.

De Antwerpse, een struise blondine, komt openlijk uit voor haar geslachtsverandering en schuwt de publiciteit niet. De televisie wijdde vorig jaar een reportage aan Priscilla, die na haar geslachtsoperatie bleef werken in de Antwerpse haven. Haar collega's verklaarden geen enkel probleem te hebben met hun stoere vrouwelijke collega. Ook haar echtgenote accepteerde de geslachtsverandering en koos zelfs de nieuwe voornaam voor haar partner.

Het echtpaar overweegt nu in beroep te gaan tegen de uitspraak. Maar dat is duur en langdurig. De Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit is bereid hen financieel bij te staan, omdat de uitspraak een precedent kan scheppen voor het homohuwelijk. Met spanning wachten ook vier andere Belgische echtparen, die getrouwd willen blijven terwijl een van beide een geslachtsoperatie onderging, de afloop af.

Gezien de ruimere partnerregeling in Nederland, zou Priscilla ook overwegen om niet alleen van geslacht maar ook van nationaliteit te veranderen.

    • Birgit Donker