Alternatief met Belgen

,,We zullen proberen om het nog alternatiever te maken in de toekomst'', belooft David Dewaele, samen met zijn broer Stephen de nieuwe presentator van TMF's alternatieve popmuziekprogramma Alter 8. De broers Dewaele zijn gitarist en zanger van de Belgische groep Soulwax, een band die het goed doet in Nederland.

Een slimme zet van TMF (sinds enige tijd ook in Vlaanderen op de kabel), want de jongens van Soulwax zijn geloofwaardiger dan een TMF-presentator die in een ander programma weer Marco Borsato of de Spice Girls aankondigt. Bovendien doen ze het leuk. Zo te zien vanuit de eigen huiskamer en lopend op straat in Gent, spreken de broers de kijker olijk en ontspannen toe, met Vlaamse droge humor. Ze gaan in de toekomst ook interviews houden.

Hopelijk worden de videoclips inderdaad alternatiever, want de muziek in het programma van afgelopen maandag week niet zo sterk af van wat in andere programma's te zien is: R.E.M., Manic Street Preachers, Red Hot Chili Peppers, Cypress Hill, Roni Size en The Postmen. Er worden tientallen clips gemaakt door onbekendere popgroepen die nooit op tv te zien zijn, maar het is afwachten of TMF een echt alternatief zal durven bieden. De eigen inbreng van de Dewaeles lijkt nog beperkt, al kregen ze wel de kans clips van landgenoten Gorki en dEUS te draaien.

Toen MTV begin jaren negentig begon met een programma met alternatieve muziek (weggestopt in de nachtprogrammering), waren clips van alternatieve popgroepen makkelijk te herkennen: ze waren duidelijk gemaakt met lage budgets, zagen er knullig uit – met opzet, om zich af te zetten tegen dure, gelikte clips. Dat is veranderd sinds alternatieve rock een commerciële doorbraak meemaakte, meer grote platenmaatschappijen zich met het genre gingen bemoeien en de budgets automatisch een stuk hoger werden. Bovendien is het niet zo moeilijk meer om met beperkte middelen een professioneel ogende clip te maken. Het zou mij niet verbazen als er een reactie op die professionaliteit komt en juist amateuristisch overkomende clips een trend worden, ingezet door het goedkope, maar grappige filmpje bij Fatboy Slim's Praise You.

De clip die in Alter 8 nog het meest typisch alternatief oogde, was Magical Colors van de Jon Spencer Blues Explosion. Het is een aaneenschakeling van foto's, kiekjes van de band zelf, van hun vrienden en van wat ze verder zoal tegenkomen. Ze lijken lukraak achter elkaar gezet, maar het zal geen toeval zijn dat onschuldige en extremere beelden elkaar afwisselen, waardoor het effect een beetje sinister en verontrustend is: het ene moment een clown, een hondje of een poes met jongen, even later een strop of een wijdbeens zittende vrouw met een rood slipje om de enkels van haar hoge zwarte laarzen. De clip is een plakboek van de wereld van de Jon Spencer Blues Explosion, een fascinerende mengeling van auto's, religie, platte lol, seks, de dood, huisdieren en rock & roll.

Meningen over videoclips en de clipkanalen TMF, MTV en The Box graag naar videoclip@nrc.nl

Alter 8. TMF, maandag, 22.00-23.30u.

    • Sietse Meijer