Aanzet tot hervatting vredesproces M-Oosten

President Ezer Weizman heeft gisteren de straffen van 13 Israelische joodse en Israelische Arabische terroristen verminderd. Een Arabier is om gezondheidsredenen reeds vrijgelaten. Onder de joodse gevangenen die hun straffen zagen verminderd, is Ami Popper, die in 1990 zeven Palestijnen vermoordde. Zijn straf is van zevenmaal levenslang verminderd tot 40 jaar. Yoram Skolnik, die levenslang kreeg voor de moord op een reeds gearresteerde en geboeide Palestijn in 1993, zal nog 15 jaar moeten zitten. De Arabieren die strafvermindering kregen, hebben ,,geen joods bloed aan de handen''.

Volgens de Israelische pers van vandaag is dit initiatief van president Weizman het voorspel tot de vrijlating van tientallen Palestijnen mèt ,,joods bloed aan de handen'', om het gestrande vredesproces met de Palestijnen weer vlot te trekken. Weizman is van oordeel dat de crisis in het vredesproces mede is toe te schrijven aan de weigering van premier Netanyahu dergelijke Palestijnse gevangenen vrij te laten. De Palestijnen hadden tijdens de onderhandelingen over het akkoord van Wye Plantation begrepen dat dit wel zou gebeuren. Minister van Justitie Hanegebi heeft de aanbevelingen gedaan voor de strafvermindering. Zijn rol is een aanwijzing dat ook premier Netanyahu op de hoogte is.

Hervatting van het vredesproces met de Palestijnen kan Netanyahu verkiezingswinst opleveren. Alle opiniepeilingen wijzen uit dat een grote meerderheid van het Israelische volk voor voortzetting van het vredesproces met de Palestijnen is en voor uitvoering van het akkoord van Wye Plantation. Volgens dat akkoord dient Israel 13 procent van de Westelijke Jordaanoever aan het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat over te dragen.

Avi Primor, Israels ambassadeur in Bonn, heeft gisteren voor de tv zijn verontschuldigingen aangeboden aan Arye De'eri, de politieke leider van de ultra-orthodoxe Shas-partij. Primor werd met spoed naar Israel teruggeroepen wegens een vraaggesprek met Die Welt waarin hij zei dat Shas geen democratische partij is. Volgens Israelische commentatoren is een Israelische diplomaat nooit eerder zo in het openbaar vernederd als Primor. Minister van Buitenlandse Zaken Sharon heeft vanochtend Primor berispt.