Zeeuw voor drugshandel aangehouden

De Surinaamse kolonel-luitenant M.Zeeuw is gistermiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij handel in verdovende middelen.

De arrestatie gebeurt vier dagen nadat Zeeuw, een van de zestien Surinaamse militairen die in 1980 de staatsgreep pleegden, bij de Haagse rechter-commissaris een verklaring had afgelegd als getuige in de zaak Bouterse. Hij deed dit op verzoek van advocaat A. Moszkowicz.

In het dossier-Bouterse wordt Zeeuw ± evenals de militairen Graanoogst en Boerenveen die ook in Nederland waren ± aangemerkt als verdachte. Er zijn in totaal vijf getuigen die gedetailleerd hebben verklaard hoe Zeeuw Bouterse assisteerde bij drugshandel. Het OM in Den Haag wil niet uitleggen waarom Zeeuw wel en andere Surinaamse verdachten niet worden opgepakt.

Door de Surinaamse ambassade is gisteravond een verklaring uitgegeven waarin staat dat Suriname ,,diep geschokt'' is door de arrestatie. De ambassade wijst erop dat Zeeuw in goed vertrouwen naar Nederland is gekomen om aan ,,zijn rechtsplicht'' te voldoen. De ambassade verwacht dat Zeeuw onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld. De Surinaamse regering heeft nog niet gereageerd.

Justitie zegt nog niet te hebben besloten of men Zeeuw ook in voorarrest wil houden totdat hij kan worden berecht. Het is voor het eerst dat de Haagse politie een Surinaamse hoofdverdachte heeft aangehouden. Eerdere pogingen om Bouterse in het buitenland te laten aanhouden, mislukten. Het proces tegen Bouterse staat gepland voor 22 maart.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zegt dat de aanhouding geen nadelige gevolgen hoeft te hebben voor de betrekkingen met Suriname. Het gaat volgens hem om een puur juridische aangelegenheid. Vorig jaar heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ± onder Van Mierlo ± de ambassade in Paramaribo nog geïnstrueerd Zeeuw geen visum te geven wegens gevaar voor de openbare orde. In januari dit jaar kreeg Zeeuw wel een visum. Op dit moment is ook de Surinaamse parlementariër F.Playfair in Nederland om een getuigeverklaring af te leggen. Er staat in het Bouterse-dossier belastende informatie over hem maar hij is geen verdachte.