VS vallen anti-schipraket in Z-Irak aan

In een nieuwe uitbreiding van de vijandelijkheden tussen de Verenigde Staten en Irak hebben Amerikaanse vliegtuigen gisteren voor het eerst aanvallen uitgevoerd op anti-schipraketbatterijen.

Deze wapens zijn kort geleden op het schiereiland van Fao aan de Zuid-Iraakse kust opgesteld. Amerikaanse en ook Britse vliegtuigen voeren gisteren ook elders in het zuiden en in het noorden van Irak aanvallen uit. Volgens Irak is daarbij een voedselopslagplaats bij de stad Najaf getroffen.

De dagelijkse confrontaties tussen de VS en Groot-Brittannië enerzijds en Irak anderzijds begonnen na de vierdaagse Amerikaans-Britse luchtaanvallen op Irak van half december. Irak kondigde toen aan de al jaren in zijn luchtruim patrouillerende geallieerde vliegtuigen uit de lucht te zullen halen.

Volgens een hoge Amerikaanse functionaris heeft Irak in de afgelopen dagen een aanzienlijk aantal luchtdoelraketten uit de noordelijke en zuidelijke no-fly zones verplaatst naar het centrum van Irak. De geallieerde vliegtuigen zijn actief in de no-fly zones.

Irak beschuldigde gisteren Saoedi-Arabië van deelneming aan de geallieerde aanvallen. Riad ontkende dat meteen. De relaties tussen Irak en Saoedi-Arabië verkeren op een dieptepunt sinds de Saoedische autoriteiten vervanging van het regime van Saddam Hussein bepleitten.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Midden-Oosten, Martin Indyk, sloot gisteren een rondreis door de Arabische Golfstaten af die erop was gericht steun te winnen voor Washingtons nieuwe campagne om Saddam ten val te brengen. Volgens Indyk zijn de lokale leiders het eens dat er een ander leiderschap in Irak moet komen, maar willen zij dat die verandering van binnenuit komt. Daarnaast maken zij zich zorgen over de territoriale integriteit van Irak.

Sommige van de door Indyk gepolste leiders waren overigens nauwelijks enthousiast over de Amerikaanse plannen. De minister van Defensie van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Mohammad bin-Rashid al-Maktoum, toonde zich ,,zeer terughoudend'' ten aanzien van de Amerikaanse politiek. Oman liet weten part noch deel te willen hebben aan de Amerikaanse plannen. (Reuters, AP)