Voorzorg handelaren tegen Internet-hype

Waarschuwingen over te hoge koersen van Internet- aandelen klinken steeds luider. Amerikaanse effec- tenmakelaars die via Inter- net transacties doen, nemen hun voorzorgsmaatregelen.

Zijn Internet-aandelen aan het uitgroeien tot een zeepbel? Diverse effectenmakelaars op Internet, waaronder Charles Schwab, hebben het percentage dat beleggers aan onderpand voor 23 Internet- en computerfondsen moeten aanhouden, verhoogd van 50 naar 70 procent.

Effectenmakelaars op Internet, zoals Schwab, E*Trade en Ameritrade, waarschuwen beleggers ook voor forse koersschommelingen, Wie een aandeel koopt voor een bepaalde prijs kan achteraf bedrogen uitkomen, omdat de order pas kon worden geplaatst toen het aandeel alweer dertig dollar hoger stond. De oorzaak hiervan is de grote vraag naar de technologie-aandelen en de wachttijden die zich voordoen op Internet. Sommige electronische makelaars op Internet kunnen de toeloop soms niet aan.

Ook Arthur Levitt, de voorzitter van de Securities & Exchange Commission (SEC), de toezichthoudende instantie op de beurshandel heeft soortgelijke waarschuwingen laten horen.

Wisselvallige aandelen zijn onder meer Amazon.com, Yahoo!, Infoseek, TheGlobe.com, Egghead en andere bedrijven met activiteit on-line. Veel van de fondsen zijn te vinden op de electronische beurs Nasdaq.

Schwab, de grootste efectenmakelaar op Internet, neemt zijn voorzorgen voor het geval de astronomisch stijgende technologieaandelen inklappen. ,,Schwab is al zijn rekeningen aan het doornemen om te zien wie toegang heeft tot margin calls'', aldus Henry McVey, een analist bij Morgan Stanley Dean Witter. Bij zogeheten margin calls leent een cliënt die via Internet aandelen koopt een deel van zijn aankoop van de makelaar met als onderpand het aandeel zelf. Stijgt het aandeel in koers dan kan de belegger meer aandelen kopen zonder iets extra's te hoeven betalen. Daalt de koers, dan moet hij bijleggen. Als hij dat niet kan verkoopt de makelaar een deel van de aandelen om aan de eis te voldoen. Voor aandelen op Nasdaq moet een makelaar een onderpand eisen van minstens 25 procent en de meeste effectenmakelaars gaan daar boven zitten. De Federal Reserve heeft voor beleggers die voor het eerst een dergelijke aankoop doen een eis van 50 procent waarborg. In de jaren twintig, aan de vooravond van de crash van 1929 was de waarborgeis slechts 10 procent, met alle gevolgen vandien.

,,Ze willen zich indekken.'', aldus analist McVey over Schwab. ,,Ze willen het voortouw nemen op een gebied van Internet waar het gonst van de activiteit.'' Schwab verhoogde in december de margin, dat wil zeggen de eis voor onderpand van vijfendertig naar vijftig procent. Ameritrade, een andere effectenmakelaar, heeft besloten niet meer in technologieaandelen te handelen op de dag van hun beursemissie.

Niet alleen de koersexplosie van technologieaandelen baart zorgen, maar ook het aantal particulieren dat via Internet aandelen koopt. Het aantal kleine beleggers is nu al verantwoordelijk voor 13 procent van de verhandelde aandelen. Een jaar geleden was dat nog negen procent. Zo'n 7,8 miljoen beleggers hebben een rekening bij een Interneteffectenmakelaar. Nog eens 16 miljoen potentiële beleggers zijn aan het surfen op zoek naar financiële informatie. Zij kunnen binnenkort een rekening openen en de kans op opstoppingen wordt dan nog groter. Schwab heeft daarom ook de ongebruikelijke stap genomen om zijn beleggers te waarschuwen voor bijzonder wisselvallige aandelen, en wel 75 in getal. Via een brief van Charles Schwab persoonlijk waarschuwt het bedrijf zijn beleggers ook dat de koersen zo kunnen schommelen dat iemand die een bestelknop aanklikt voor een order bedrogen uit kan komen. Als die order pas vijf minuten later wordt verwerkt kan het zijn dat de koers met 30 dollar is gestegen, zoals in de praktijk met Yahoo-aandelen wel is voorgekomen. Dit is niet de schuld van Schwab maar van de oververhitheid van Internet. Ameritrade is een van de Internetmakelaars die de laatste tijd regelmatig down gingen, omdat ze de toeloop niet aankonden. Pikant: Schwab waarschuwt voor de wisselvalligheid van twee van zijn collega's: Ameritrade en E*Trade. Zelf is het bedrijf een lieveling van beleggers.

    • Lucas Ligtenberg