Van Hanegem hekelt `lange peren' PSV

Als speler kon hij de bal minutenlang op treiterige wijze in de ploeg houden. Als trainer verkiest hij positiespelletjes boven schoten op doel. De hand van Willem van Hanegem is dit seizoen goed zichtbaar bij AZ. Hij hekelt opportunistisch voetbal, zelfs als een slechte grasmat verfijnd combineren niet toestaat. Terwijl PSV in de Eindhovense knollentuin ,,met lange peren naar voren'' (sprak Van Hanegem weinig vleiend) behoorlijk veel kansen creëerde, volhardde AZ gisteravond in schijnbaar doelloze driehoekjes. PSV plaatste zich na een 2-0 zege voor de kwartfinales van het nationale bekertoernooi.

Zoals gebruikelijk kwam Van Hanegem na afloop van de wedstrijd met een eigen zienswijze op het vertoonde spel. Hij bekritiseerde zijn degelijk spelende verdedigers, die zich slechts twee keer lieten verrassen. Hij sprak met geen woord over de aanvallers van AZ, hoewel zij slechts één uitgespeelde kans afdwongen. Huiberts ± geen schim van de dartele linksbuiten die zich ooit bij Roda JC in de kijker speelde ± liet de bal op knullige wijze van zijn voet springen.

Van Hanegem wenste zijn falende voorhoede niet af te vallen en dat siert de trainer die cynisme hoog in het vaandel heeft staan. Zo hekelde hij gisteravond de slechte staat van de grasmat. ,,Het is dat ik geen hond meer heb, anders zou ik hem hier niet uitlaten. PSV heeft een mooi stadion, maar daar is alles mee gezegd. Dit veld is een blamage. Als je hier gaat hollen met de bal, stuitert hij meteen onder je kin.''

Maar waarom dan niet het spel aangepast, zoals hij in het verleden als speler deed? Wanneer hij zijn technische en tactische overwicht niet kon uitbuiten, gooide Van Hanegem bij voorkeur de botte bijl in de strijd. Niets en niemand ontziend baande hij zich een weg naar de overwinning. De tijden zijn veranderd. Als trainer van AZ accepteert hij schijnbaar gelaten een knullige nederlaag. ,,Je denkt toch zeker niet dat ik me ga verlagen tot de speelwijze van PSV? Alles naar Nilis en Van Nistelrooy en maar zien waar het schip strandt.''

PSV vertrouwt vanzelfsprekend op de bevliegingen van zijn twee duurbetaalde aanvallers, die zelfs op een slecht veld hun stempel op de wedstrijd kunnen drukken. Nilis stond halverwege de eerste helft met een fraaie vrije trap aan de basis van het eerste doelpunt van Dirkx, die de bal zijdelings beroerde met het hoofd (1-0). Van Nistelrooy kreeg de bal halverwege de tweede helft per ongeluk tegen zijn scheenbeen, na een misverstand in de Alkmaarse verdediging (2-0). PSV verdiende de zege, met dank aan het futloze spel van AZ.

Als trainer van Feyenoord zag Van Hanegem zijn spelers maar al te vaak over de schreef gaan. Bij zijn huidige werkgever propageert hij slechts de schoonheid van het spel. Onder zijn leiding is de nieuwkomer in de hoogste klasse uitgegroeid tot de revelatie van de eredivisie. De ploeg ontbeert slechts scoringsdrift. Met zeven treffers uit negentien duels is schaduwspits Langerak topscorer van AZ. Hij is volgens Van Hanegem het toonbeeld van een kaatsende voetballer. ,,Met zijn lange stelten moest hij daardoor telkens zestig meter overbruggen naar het doel van PSV. Een beetje dom natuurlijk.''

Volgens waarnemers wordt er bij een training in Alkmaar zelden een schot op doel gelost. Van Hanegem koestert het langdurige balbezit, de speelwijze waarmee het Nederlandse voetbal aanzien heeft gekregen. Wanneer zijn spelers in vorm zijn, zoals een half jaar geleden in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen PSV, speelt AZ attractief voetbal. Maar wanneer de winterstop nog in de benen zit en het veld geen biljartlaken is, vertoont het spel plichtmatige trekjes.

Om het gebrek aan scoringsdrift ongedaan te maken, heeft Van Hanegem vorige maand de Nigeriaan Obiku aan zijn selectie toegevoegd. Deze midvoor zat bij Feyenoord tussen 1992 en 1996 voornamelijk op de reservebank. Onder leiding van Van Hanegem mocht hij vaak invallen en toonde hij zich een doelgerichte spits. Telkens als Obiku een treffer maakte, pleegde hij zijn shirt uit te trekken en zijn gespierde borstkas aan het publiek te tonen. Mede daarom was hij populair in de Kuip. Na zijn Rotterdamse periode speelde hij met weinig succes voor het Spaanse Real Mallorca en het Japanse Arispa Fukuoka.

De 30-jarige Obiku maakte tegen PSV een ongelukkige rentree. Hij leed veel balverlies en werd telkens hinderlijk in de weg gelopen door zijn mandekker Dirkx. De technisch zwakbegaafde Obiku past ogenschijnlijk niet in het verzorgde spel van AZ, maar volgens Van Hanegem mist hij alleen speelritme. ,,Telkens als iemand een gat trok, liep hij dat dicht. Hij was gewoon te gretig.''

    • Jaap Bloembergen