UÇK naar overleg Kosovo

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK neemt zaterdag deel aan het vredesoverleg over Kosovo in Rambouillet. Servische woordvoerders hebben laten doorschemeren dat ook Belgrado zich zal laten vertegenwoordigen.

De officiële woordvoerder van het UÇK, Jakup Krasniqi, zei gisteren na een bijeenkomst van de generale staf van het UÇK dat het Bevrijdingsleger ,,absoluut'' deelneemt aan het vredesoverleg en dat het daar met eigen voorstellen zal komen. Krasniqi corrigeerde met zijn melding een uitlating van Adem Demaçi, de politieke vertegenwoordiger van het UÇK. Deze zei gisterochtend dat hij de UÇK-leiding een negatief advies over deelname had gegeven.

Krasniqi zei dat het UÇK vier (van de ongeveer vijftien) zetels zal eisen in de onderhandelingsdelegatie die de Kosovaren naar Rambouillet zullen sturen. Bovendien eist het UÇK de leiding van de delegatie op. Hij maakte duidelijk dat het UÇK ,,bezwaren heeft'' tegen het ontwerp van het vredesplan dat de internationale gemeenschap in Rambouillet op tafel legt. Volgens Krasniqi zal aandacht moeten worden geschonken aan drie belangrijke eisen van het Bevrijdingsleger: Kosovo moet voor een interim-periode van drie jaar een internationaal protectoraat worden; het moet zijn eigen leger krijgen; en alleen het volk van Kosovo kan per referendum beslissen over de toekomstige status van de regio.

De Serviërs hebben nog niet formeel laten weten of ze naar Rambouillet komen. Morgen neemt het Servische parlement daarover in een speciale zitting een beslissing, al gaan waarnemers ervan uit dat het parlement niets anders zal doen dan een reeds door de Joegoslavische president Miloševic genomen besluit bekrachtigen. Gisteren hebben Servische functionarissen wel laten doorschemeren dat Belgrado een delegatie naar Frankrijk zal sturen. Een medewerker van Miloševic zei dat de dreigementen van de NAVO met geweld ,,onze vastbeslotenheid om door onderhandelingen een vreedzame oplossing voor Kosovo te vinden, versterken''. Bronnen in Belgrado wisten gisteren al te melden dat de Servische president, Milan Milutinovic, de delegatie zal leiden. (Reuters, AP, AFP)