Spits Ronald Hamming legt FC Twente op de pijnbank

Met een onvervalste hattrick had Fortuna-spits Ronald Hamming gisteravond een belangrijk aandeel in de beschamende nederlaag die FC Twente op eigen grondgebied leed in het bekertoernooi. In de competitie staat FC Twente acht plaatsen hoger en heeft het dertien punten meer dan Fortuna Sittard. In het bekertreffen waren de verhoudingen tussen beide clubs wel even anders. De Limburgers waren heer en meester in Enschede en deklasseerden Twente met 5-2.

Voor de Tukkers goed en wel wisten wat er gebeurde was Fortuna en vooral Ronald Hamming over hen heen gedenderd. De spits van Fortuna sloeg in de eerste helft driemaal toe, een onvervalste hattrick. Bij rust was het al 5-1 en wisten de Limburgers zich al zeker van de kwartfinale.

Twente begon nog wel goed met het vroeg opjagen van de tegenstander, maar toen Fortuna dat kunstje afkeek en het zelf na een kwartier veel beter toepaste, was het gauw gedaan met de thuisclub. Eenmaal in balbezit verstuurde Fortuna de ene na de andere lange bal naar speerpunt Simons. Hij was een plaag voor de Twente-defensie en bediende Hamming keer op keer.

Middenvelder Kool mocht tegen zijn oude club echter de eerste treffer maken (0-1). Twente wist dat tikje nog te pareren en scoorde direct tegen via Van Halst: 1-1. Met Hamming was er daarna geen houden meer aan. De 26-jarige aanvaller maakte drie treffers, even onderbroken door een goal van zijn ploeggenoot Gesthuizen. De 1-4 van Hamming (zijn tweede) was de mooiste, een lobje over de vergeefs grabbelende Boschker. Hamming probeerde de Twente-doelman later op dezelfde wijze te verschalken van de middenlijn. Dat lukte net niet.

In de tweede helft, met drie verse krachten, kon Twente weinig terug doen. Verder dan een eretreffer van Grujic (2-5) kwam de club van trainer Hans Meyer niet.

Emmen heeft dit seizoen iets bijzonders met de beker. In de eerste divisie doet de club het al aardig (tweede plaats), maar in het bekertoernooi presteert de club opmerkelijk. Na Heerenveen elimineerden de Drentenaren ook Cambuur Leeuwarden in het bekertoernooi: 2-0.

Emmen bereikte daarmee de kwartfinale en dat kunststukje presteerden de Drenten slechts eenmaal eerder, in 1990 toen PSV het eindstation betekende. De Eindhovenaren wonnen toen met 4-0 en veroverden later de beker. Treffers van Stroeve en Kooijman zorgden dit keer voor een evenaring van het clubrecord.

Cambuur kegelde eerder Sparta uit de bekerstrijd en reisde met vertrouwen naar de streekgenoot. Vorig seizoen speelde de club uit Leeuwarden in de eredivisie al twee keer tegen Emmen en won evenzoveel keer. Cambuur promoveerde daarna naar de hoogste afdeling.

Dit keer was het de beurt aan Emmen. Zonder de naar Groningen vertrokken spits Drent legde het de Friezen zijn wil op. Bij Cambuur maakte Berghuis na langdurig blessureleed zijn rentree.

Vitesse plaatste zich zonder al te veel problemen voor de kwartfinales. Voor 9.000 toeschouwers in het Gelredome moest het bezoekende NAC er met 4-0 aan geloven. Machlas (twee keer) Reuser en Zongo tekenden voor de Arnhemse doelpunten.

Vitesse moest het zonder de geblesseerde Willems, Di Marchi, Curovic, Trustfull en Booth stellen. Trainer Neumann kon ook niet beschikken over de geschorste Kreek. NAC wist geen moment te profiteren van de matige Arnhemse bezetting. De ploeg speelde zonder bezieling en wekte de indruk zich al voor het eerste fluitsignaal met een nederlaag te hebben verzoend.

In de 29ste minuut kopte Machlas een voorzet van Laros knap in. Vijf minuten in de tweede helft liet hij de vrijstaande Reuser scoren en weer drie minuten later schoot hij de wedstrijd op slot: 3-0. In de 72ste minuut bekeek Machlas van een afstandje hoe Zongo de eindstand op 4-0 bepaalde. Met een voorzet bij deze treffer vierde Fortes na zestien maanden blessureleed zijn rentree.

In tegenstelling tot de schotvaardige Machlas moet de Arnhemse defensie trainer Neumann zorgen baren. Goossens en Zeman kwamen tegen NAC niet onder druk te staan, maar schoten opnieuw opbouwend te kort. Neumann zou zijn ploeg graag versterken met Alfred Schreuder, ook gisteravond de beste speler van NAC. De vraagprijs van zes miljoen schrikt de Arnhemmers voorlopig nog af.