Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportages over de hulpverlening uit het door een aardbeving getroffen rampgebied in Colombia en de in hevigheid opgelaaide burgeroorlog in Angola. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het blauwe licht. Een man vermoordde twee van zijn drie kinderen, wat moeten de media daarmee? Daarover de schrijvers Rosita Steenbeek, Stephan Sanders en historicus Bastiaan Bommeljé. Ned.3, 19.57-20.29u.

Netwerk. Een gedenksteen, toneelstuk, een boek, exposities en een documentaire tonen het eerherstel van metselaar Marinus van der Lubbe die in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand stak. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportage uit het Primate Research Centre in Rijswijk waar de Amerikaanse ontdekking dat het HIV-virus bij mensen afkomstig is van apen wordt bevestigd. Verder aandacht voor de eerste honderd dagen van bondskanselier Gerhard Schröder. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRES

Dossier weerwerk. Erik van den Muijzenberg werd als kind seksueel misbruikt door zijn stiefvader. Na jarenlang hierover gezwegen te hebben besluit hij op 26-jarige leeftijd zijn stiefvader hierover aan te spreken. Hiermee begint een jarenlange strijd voor erkenning van het aangedane leed wat uiteindelijk resulteert in een schadevergoeding van één miljoen gulden. Ned.3, 21.21-21.48u.

Kaap de Goede Hoop. Onder meer over hoe je je als homoseksuele politieagent in het korps en op straat staande kan houden. Tevens een portret van de Joke Smitschool in Amsterdam, waar volwassenen een tweede kans op onderwijs krijgen. Ned.3, 21.21-21.48u.

Blood on the carpet. Serie over recente veldslagen in de zakenwereld met vanavond Joseph Jett die als handelaar in Amerikaanse staatsobligaties ervan wordt beschuldigd gezwendeld te hebben binnen het effectenhuis Kidder, Peabody & Co. BBC2, 22.50-23.30u.

Het derde oog: De andere sekse. Ondanks de vele culturele variaties is monogamie bij de mens het basispatroon. Het instinct om gedurende lange tijd samen een paar te vormen en kinderen op te voeden, is een wereldwijd verspreide eigenschap van onze soort. Belg.2, 23.20-23.45u.

Auf Gebeine gebaut. Aan het einde van WO II lagen grote delen van de Sovjet Unie in puin. Maar de staat behoorde tot de winnende partijen en Stalin wilde dat vieren met een reeks monumentale bouwprojecten. Een van deze projecten was de Stalin-spoorweg, noordelijk van de poolkring. Duitsl.1, 23.00-0.05u.

Inside story. Een onderzoek naar de mythen en feiten rond het leven van verklikkers. In de uitzending drie moorden op leden van de onderwereld in Essex in 1995. De moordenaars werden veroordeeld op basis van de getuigenverklaring van de bestuurder van de vluchtauto. BBC1, 23.15-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

Massiv. Eerste aflevering van een nieuwe serie gesprekken vanuit en over de Bijlmer. Gasten o.a. directeur van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers Nicole Haas, oud-jongerenwerker Guno Nimmermeer en psycholoog Liliën Macnack. Ned.1, 22.54-23.27u.

MUZIEK

Pierre Boulez: A life in seven chapters. Portret van de moderne Franse componist Pierre Boulez. Hij praat met collega en vriend Roger Wright over zijn grillige

carrière en toekomst van de

muziek. BBC2, 0.15-1.00u.

Nachtstudio. Discussie over al of niet geëngageerde schrijvers van protestliederen zoals Wolf Bierman en Reinhard Mey uit het verleden. Aan het gesprek doen mee schlager-zangeres Katja Ebstein en volkszanger Hannes Wader. Duitsl.2, 0.15-4.00u.

KUNST

C land. De Duitse stad Weimar is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa en hanteert daarbij als boegbeeld een van z'n beroemdste zonen: de dichter Johann Wolfgang Goethe. Goethe-fanaat Martin van Amerongen reist naar Weimar waar alles in het teken staat van het eren van de dichter. Ned.3, 20.29-20.56u.

FILM

The Bridge at Remagen (John Guillermin, 1969, VS). Uit explosies en clichés opgebouwde oorlogsfilm waarin geallieerden anno 1945 de brug uit de titel dienen te verdedigen. Met George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

La huitième jour (Jaca van Dormael, 1996, België). Onconventionele feelgood movie van de regisseur van Toto le héros, over een eendimensionale zakenman wiens leven verandert door zijn vriendschap met een mongool. Voor wie niet bang is voor oprecht sentiment. Met Daniel Auteuil, Pascal Duquenne en Miou-Miou. Belg.2, 20.55-23.20u.

Un héros très discret (Jacques Audiard, 1996, Frankrijk). In Cannes met scenarioprijs bekroonde, tegendraadse Bildungsroman. Politiek onbewuste adolescent (Mathieu Kassovitz) meet zichzelf in het bevrijde Parijs van 1944 een verzetsverleden aan. In politiek geladen film is de hoofdpersoon eerder een charmante oplichter dan een bedrieglijke profiteur. Ned.3, 0.11-1.54u.

The Miracle Worker (Arthur Penn, 1962, VS). Patty Duke en Anne Bancroft kregen Oscars voor hun rollen als de doof en blind geboren Helen Keller en haar Ierse lerares in aangrijpende toneelverfilming dat valse sentimenten weet te omzeilen. Duitsl.1, 0.20-2.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Ihr erstes Rendezvous (Axel von Ambesser, 1955, West-Duitsland/Oostenrijk). Liefdesblijspel is remake van Premier rendez-vous (Henri Decoin, 1941). Anonieme man ontfermt zich op afstand over weesmeisje. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.40u.

The Bullfighters (Malcolm St. Clair, 1945, VS). Op het rampzalige Atoll K (1950) na laatste lange film van Laurel & Hardy. De Dunne wordt in Mexico abusievelijk voor een stierenvechter gehouden. Morgen, SBS6, 13.40-14.40u., onderbroken door reclame.