Schandaal Moskou leidt tot ontslagen

Daags na zijn 68ste verjaardag heeft de Russische president Jeltsin gisteren zijn ziekbed even verlaten om 's lands procureur-generaal en vier Kremlin-adviseurs te ontslaan.

Het vertrek van de hoogste openbare aanklager, Joeri Skoeratov, wordt in verband gebracht met een afluisterschandaal waarvan Jeltsins familie het slachtoffer zou zijn. Bij een inval van de anti-terreurbrigade Alpha op het hoofdkwartier van de oliemaatschappij Sibneft van de invloedrijke zakenman Boris Berezovski zijn gisteren bewijzen gevonden van ,,onwettige afluisterpraktijken'', aldus het openbaar ministerie vanmorgen.

De commando's braken een kluis open op zoek naar geluidsbandjes met afgetapte telefoongesprekken van Jeltsins vertrouwelingen. Het bevel tot huiszoeking was ondertekend door Skoeratovs plaatsvervanger. De procureur lag de laatste tijd zwaar onder vuur: van de financiële elite omdat hij hun zakenimperia aanviel en van Jeltsin omdat hij niet hard genoeg optrad tegen het antisemitisme van hoge communisten. Zijn val wordt alom in verband gebracht met de inval bij Sibneft. ,,Is hij gedwongen het veld te ruimen omdat hij besloot Berezovski aan te pakken, of omdat hij probeerde dat niet te doen?'' zo formuleert The Moscow Times vanmorgen de hamvraag.

De Moskovski Komsomolets schreef eerder dat het bewakingsbedrijf Atoll, dat net als Sibneft onder controle zou staan van de meester-intrigant Berezovski, het mobiele telefoonverkeer van de familie Jeltsin opvangt en registreert. De tycoon zou compromitterend materiaal verzamelen om daarmee bescherming af te dwingen voor zijn zakenbelangen. ,,Berezovski bij de staart gepakt'', zo kopt de krant vanmorgen.

Sinds het uitbreken van de roebelcrisis in augustus is de financiële basis van Ruslands captains of industry sterk geërodeerd. Berezovski heeft zich opgeworpen als tegenstander van premier Primakov, die naar zijn smaak te veel luistert naar de communisten. Dit weekend nog stak Berezovski de draak met Primakovs voornemen om 90.000 gevangenen amnestie te verlenen om celruimte vrij te maken voor ,,economische misdadigers'' ± fraudeurs, afpersers en belastingontduikers.

Jeltsin wantrouwt zijn omgeving tot op het bot, inclusief `huisvriend' Berezovski. In december ontsloeg hij zijn stafchef Joemasjev, een pion van Berezovski. Na gisteren zijn er nog twee presidentiële adviseurs over, onder wie zijn dochter Tatjana.