`Provocateurs uit op gevechten in Medan'

De gouverneur van de Indonesische provincie Noord-Sumatra heeft gewaarschuwd voor het uitbreken van ongeregeldheden, zoals die zich twee weken geleden voordeden op Ambon. De gouverneur zegt over aanwijzingen te beschikken dat de afgelopen dagen al ongeveer 200 `provocateurs' vanuit Jakarta naar Medan zijn gekomen met de bedoeling rellen uit te lokken.

Gouverneur A. Wahab Dalimunthe zegt dat in het Indonesische dagblad Kompas. ,,Ik heb informatie gekregen uit Jakarta dat er plannen bestaan om van Noord-Sumatra een tweede Ambon te maken'', zo citeert Kompas de gouverneur. Die heeft de inwoners van zijn provincie inmiddels aangeraden om burgerwachten op te zetten teneinde het uitbreken van onrust te voorkomen.

Twee weken geleden braken in en rond de stad Ambon op grote schaal gevechten uit tussen christenen en moslims. Volgens de laatste officiële cijfers zijn daarbij ten minste 95 mensen om het leven gekomen, maar verwacht wordt dat nog meer lijken zullen worden teruggevonden in de puinhopen van verbrande huizen en gebouwen. Een niet-gouvermentele organisatie, Kontras, zegt dat zij over een lijst beschikt met de namen van 149 om het leven gekomen slachtoffers.

Gisteren meldde de krant Media Indonesia dat het geweld tussen christenen en moslims op Ambon is uitgelokt door honderden oproerkraaiers die vanuit Jakarta naar de Molukken zouden zijn gekomen. Ook bij eerdere rellen, elders in Indonesië, is gewezen op de rol van provocateurs die zouden handelen in opdracht van kringen binnen de strijdkrachten of aanhangers van oud-president Soeharto. De voorman van de grootste moslimorganisatie in Indonesië, Abdurrahman Wahid, riep onlangs Soeharto op zijn invloed aan te wenden om religieuze en etnische conflicten te voorkomen. Wahid deed die oproep na een gesprek met de stafchef van de strijdkrachten, generaal Wiranto. (Reuters)