Prachtig geneuzel

De Hollandse kolonie in Catalonië is onlangs versterkt met de gebroeders De Boer. Daarmee is de tweeling met het nasale stemgeluid samen met een groot deel van het Nederlands elftal én Kees Jansma achter de decoder verdwenen. Vorige week maakte de tweeling zijn debuut op de betaalzender Canal+. Frank in het Nou Camp van FC Barcelona: ,,Ja eeh, dit is toch waar je het uiteindelijk voor doet.'' Ronald: ,,Nah ja ehh, dat kapelletje in het stadion eeh, is wel leuk natuurlijk.'' Geruststellende woorden.

,,Kan je al een beetje Spaans'', vraagt de verslaggever aan Ronald. ,,Ehh Bueno eehh, un poco'', antwoordt hij met een plat Amsterdams accent. De gebroeders De Boer in het Spaans. Het klinkt nog mooier dan Cruyff's `futbol es simple, pero futbol simple es difícil' of Van Gaal's standaardzin tijdens een persconferentie wanneer hij een `domme' vraag hoort: ,,Eso es una pregunta estúpida!''

De exclusieve beelden bij Canal+ van het Engelse, Spaanse en Italiaanse voetbal zijn leuk voor de gemiddelde voetballiefhebber. Maar elke week kijken naar een topper uit de Premier League, de Primera Division of de Serie A leidt op een gegeven moment ook tot een soort voetbalmoeheid. En ook de wedstrijd Nec-De Graafschap die aanstaande vrijdag rechtstreeks zal worden uitgezonden, spreekt niet echt tot de verbeelding.

Gelukkig is er de sportuitzending op maandagavond, als Kees Jansma, gekleed in een roze overhemd en een blauw jasje, in vogelvlucht het Europese voetbal doorneemt. Het studiootje wat leger en wat kaler dan bij Studio Sport, naast hem de analyticus Willem van Hanegem. Samen voetbal kijken en een beetje neuzelen.

,,Zo Willem, we gaan eerst naar Spanje. Nog gekeken naar Real Madrid, het gaat niet goed met Hiddink hè?'' Van Hanegem kijkt verveeld, en zucht. ,,Ja die anderhalf uur leek wel anderhalve dag te duren. Je ziet dat ze geen plezier hebben.'' De flitsen van Villareal-Real Madrid schieten over het scherm. De ploeg van Hiddink wint met 0-2. De verslaggever ter plekke ondervraagt de snorloze Hiddink. ,,Er is veel kritiek hè?'' Hiddink haalt zijn schouders op. ,,Beginnen jullie nu ook al? Jullie weten toch dat in Spanje alles wordt uitvergroot? Zo werkt dat bij een grote club.''

Jansma en Van Hanegem weten genoeg: het gaat niet goed met Guus. Van Guus wordt even later overgestapt naar het Engelse voetbal. Arsenal, de club van de Nederlanders Bergkamp en Overmars, moest afgelopen weekeinde aantreden tegen het Chelsea van keeper De Goey. Bij Canal+ heet het dan dat `Dennis en Marc tegen Ed moesten'. In Londen staat de verslaggever al klaar. ,,En Dennis hoe ging het?'' Bergkamp: ,,We zijn weer op de goede weg''. Pierre (Van Hooijdonk) heeft ook weer gescoord en Jerrel Hasselbaink bijna. Met de Nederlanders in Engeland gaat het goed. Gelukkig.

Als het rondje langs de Nederlanders in Europa klaar is, bespreken Jansma en Van Hanegem nog even het gedrag van de Feyenoord-supporters in Leverkusen. De Rotterdamse aanhang misdroeg zich weer eens. Jansma: ,,Willem, dit kan toch zo niet meer langer?'' Van Hanegem haalt zijn schouders op: ,,Dit gaat in het algemeen zo als er tegen Duitsers wordt gespeeld. Je kan beter niet tegen die mensen spelen.'' Jansma: ,,Maar Willem, het is toch erg wat daar is aangericht?'' Van Hanegem: ,,Misschien heb jij wat anders gezien, maar ik zag alleen wat klinkers vliegen en er werd een busje gesloopt. Moet ik zeggen: `Jongens doe dat nou niet'?'' Jansma: ,,Ja, bijvoorbeeld.'' Van Hanegem: ,,Helpt niet. En trouwens in wezen zijn het allemaal aardige en leuke gasten die supporters.'' Jansma stopt ermee. Jammer, weer niets aan de kaak gesteld.

Maar eigenlijk past dat ook niet bij het betaalkanaal waar Cambuur-Feyenoord al `een topper uit de vaderlandse competitie' heet. Het is te hopen dat Ronald en Frank zo snel mogelijk Spaans leren. Een Spaanse les van de tweeling live op televisie. Mooier exclusief geneuzel is nauwelijks denkbaar.

    • Koen Greven