Poolreis vol tegenslagen

Ronald Naar en Coen Hofstede keerden gisteren terug in Nederland na een tocht vol tegenslagen over Antarctica.

De Nederlandse Zuidpoolreizigers Ronald Naar (43) en Coen Hofstede (33) zijn gisteravond na een verblijf van drie maanden op Antarctica teruggekeerd. Hun reis werd gekenmerkt door tegenslagen, zodat ze hun doel om het bevroren continent over te steken niet bereikten en strandden even na de Zuidpool. Na aankomst op Schiphol moest het tweetal weer een teleurstelling verwerken: een slede was zoek.

Naar weigerde gisteren hun avontuur te kwalificeren. ,,Of de expeditie is mislukt, moeten anderen maar beoordelen. Vaststaat dat we prachtige dingen hebben gezien.'' Hofstede: ,,Zoals ijsrotsen zo groot als wolkenkrabbers.''

Eind oktober vertrok de expeditie naar Kaapstad om van daaruit naar Antarctica af te reizen. Doel: in een recordtijd `de ijspannenkoek' oversteken zonder hulp van buitenaf. Hetzelfde wat vorig jaar de Belgen Alain Hubert en Dixie Dansercour, weliswaar met hulp, deden in honderd dagen. ,,Als Nederlander dacht ik dat in tachtig dagen te kunnen'', zegt Naar bitter.

In Kaapstad zat het echter al tegen. Omdat het weer op Antarctica niet goed genoeg was om te landen en de gereserveerde Hercules elders was ingezet, liepen de avonturiers direct een week vertraging op. Anderhalve dag op weg viel het derde expeditielid Ekon Hartog uit doordat hij zich met zijn skistok verwondde in zijn kuitbeen.

Daarna kwamen ze ,,in een krankzinnig spletengebied'', aldus Hofstede. Het tweetal ontdekte barsten, scheuren en breuken in de vooraf als onverwoestbaar bestempelde sledes. ,,Langzamerhand werd het net een kartonnen zak.'' Naar geeft toe ,,een beetje boos'' te zijn op de fabrikant van de sledes. ,,Mij werd verzekerd dat ze de 4.000 kilometer zouden halen en dan vertrouw je die mensen.''

Begin december werden de sledes die de avonturiers een jaar geleden hadden gebruikt bij een oversteek van Groenland ingevlogen. ,,Die zijn een stuk zwaarder.'' De ambitieuze Zuidpoolreizigers kregen half december opnieuw pech. Het Antarctische continent werd geteisterd door een exceptioneel warme zomer. Het gevolg van deze klimatologische tegenslag was dat de katabatische winden waarvan het tweetal afhankelijk is om te zeilen, bleven liggen. Hierdoor moest het duo dagen lopend verder en de 200 kilo zware sledes voorttrekken. ,,We legden toen slechts 19 kilometer per dag af.''

De poolreizigers concludeerden op 6 januari dat hun doel moest worden bijgesteld. Het nieuwe werd de Zuidpool die ze vijf dagen later bereikten. ,,Dat was een emotioneel moment'', vertelt Hofstede. ,,Ruim zestig dagen en 2.200 kilometer lang zie je helemaal niks. In de verte zagen we toen een vreemde sneeuwrichel wat later de Amerikaanse basis Amundsen-Scott bleek. Daar kregen we één maaltijd en een kampeerplek.''