Piraterij op zee wordt steeds gewelddadiger

Azië lijdt onder steeds gewelddadiger piraterij op zee. Hoewel het aantal overvallen op schepen in Azië vorig jaar daalde, werden meer bemanningsleden vermoord dan in 1997.

Dit werd vanmorgen bekendgemaakt bij de opening van een driedaags seminar over zeepiraterij, georganiseerd door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), een instelling van de Verenigde Naties. De organisatie roept Aziatische landen op tot intensievere samenwerking om de zeeën in Azië veiliger te maken.

,,De noodzaak piraterij en gewapende overvallen op zee aan te pakken, is nog urgenter geworden door de economische crisis in deze regio'', zei Lee Seng Kong van de Singaporese havenautoriteiten. Volgens de IMO hadden vorig jaar wereldwijd 192 aanvallen plaats op schepen. Weliswaar was dat minder dan de 247 overvallen in 1997, maar het aantal doden lag in 1998 beduidend hoger: 67 tegenover 51. Bijna de helft van het aantal overvallen had plaats in Azië. De Indonesische wateren blijken de gevaarlijkste ter wereld. Daar werden in 1998 59 aanvallen uitgevoerd.

Op de eerste dag van het seminar kreeg vooral China veel kritiek te verduren. Volgens een aantal sprekers zouden de Chinese autoriteiten niets doen om de piraterij aan te pakken. Zo zond China 14 piraten die waren opgepakt wegens een overval op een Cypriotisch schip in 1997 zonder straf terug naar hun land. Tegelijkertijd echter bleef het gekaapte schip in China, werd de vracht van het schip verkocht door de autoriteiten en kreeg de eigenaar van het schip een rekening van ruim 400.000 dollar gepresenteerd voor de `onderzoekskosten'.

China weigert tot nu toe internationaal mee te werken aan het opstellen en uitvoeren van strengere regels om piraterij te voorkomen. Het land geeft daarmee voedsel aan het gerucht dat de Chinese autoriteiten op een of andere wijze belang hebben bij de piraterij. Volgens Jeffrey Rees van de Britse Scotland Yard zullen Aziatische landen snel een gezamenlijke benadering moeten ontwikkelen om de zeepiraterij aan te pakken. ,,De wil is er wel, nu gaat het om de organisatie'', zei Rees.