Nuremberg Files: terreur op het Internet

De vrijheid van meningsuiting stond centraal op het proces tegen anti-abortusgroepen wegens de inhoud van hun Internet-site. Gisteren werd de eisers schadevergoeding toegekend.

Abortusartsen lopen zelfs thuis in kogelvrij vest

,,Zwarte letters: actief. Grijze letters: gewond. Doorgestreept: overleden.'' Zo worden Amerikaanse `babyslagers' gemarkeerd op de website `Nuremberg Files', een onderdeel van de `Christian Gallery'. Abortusartsen, maar ook personeel of advocaten van klinieken. Hun foto's staan tussen druipend bloed en stukjes foetus ,,om je eraan te herinneren waarom deze mensen terecht moeten staan''.

Beter gezegd: terecht moeten worden gesteld, menen voorstanders van abortus. Doorgestreept zijn bijvoorbeeld de naam dokter Barnett Slepian, in zijn eigen keuken vermoord door een sluipschutter, die van receptioniste Shannon Lowney uit Brookline, Massachussets, neergemaaid door een activist die ook zes van haar collega's neerschoot, die van bewaker Robert Sanderson, in 1996 opgeblazen bij een bomaanslag op een kliniek in Birmingham, Alabama.

Gisteren kende een federale jury in Portland, Oregon zes eisers een schadevergoeding van 107 miljoen dollar toe, omdat publicatie van de lijst een vorm van bedreiging is. ,,Doel is artsen zo te intimideren dat ze geen abortus meer uitvoeren'', zei advocaat Maria T. Vullo. Haar team eiste ruim 200 miljoen van veertien anti-abortus activisten en organisaties wegens overtreding van de `Freedom of Access to Clinic Entrance Act' uit 1994, die het verbiedt ,,geweld of dreiging met geweld'' te gebruiken tegen mensen die een abortus uitvoeren of laten uitvoeren. Dat artsen inderdaad iets te vrezen hebben, blijkt uit de statistieken: zeven moorden, vijftien moordaanslagen, 99 aanvallen met bijtend zuur, 154 gevallen van brandstichting en 39 bomaanslagen in twintig jaar.

De pro-life activisten en organisaties kondigden aan in beroep te gaan tegen het vonnis. ,,Betalen doen we nooit. Dat zou hetzelfde zijn als Martin Luther King die de Ku Klux Klan smartegeld betaalt'', riep een van de activisten, die het vonnis snikkend had aangehoord.

Waarschijnlijk worden de 107 miljoen nooit geïncasseerd. Al tien jaar worden pro-life fanatici tot boetes veroordeeld omdat ze straatverboden negeren, bloederige foetus-poppen in het gezicht van zwangere vrouwen duwen, artsen bedreigen of achtervolgen. In de regel hebben ze zich goed ingedekt, houden ze er geen boekhouding op na en hebben ze bezittingen en banktegoeden op andermans naam gezet. ,,We blijven gewoon doen wat we doen'', zei activist Charles Wysong, die zegt dat al zijn geld opgaat aan zijn vijftien kinderen.

De uitspraak van de jury past wel in een trend om paal en perk te stellen aan het geweld tegen abortusklinieken. In april vorig jaar bevond een jury in Chicago anti-abortusgroepen en -activisten schuldig aan het opzetten van een criminele samenzwering om vrouwen te bestelen van hun in de wet vastgelegde recht op abortus. Opvallend was dat ze werden veroordeeld op basis van de `Racketeer Influenced and Corrupt Organization Act', een wet die in het leven was geroepen tegen de mafia. Als die uitspraak in hoger beroep blijft staan, kunnen alle 900 abortusklinieken in de VS schadevergoeding eisen van de `georganiseerde misdaad' van pro-life activisten.

Interessant is ook dat de uitspraak paal en perk probeert te stellen aan de vrijheid van het Internet. Rechter Robert E. Jones liet bij aanvang van de zaak al weten dat het Internet geen vrijhaven is voor crimineel gedrag. Het Hooggerechtshof beschermt de vrijheid van meningsuiting tot het punt dat wordt aangezet tot ,,directe wetteloze handelingen''. De raadslieden van de beklaagden beklemtoonde evenwel dat nergens in de Nuremberg Files wordt opgeroepen tot geweld. De lijsten zouden deel uitmaken van een politiek debat. ,,Een dramatische manier om te zeggen: abortus is moord'.''

Hoewel dit een van de eerste zaken is waarin een Amerikaanse jury de vrijheid van meningsuiting op het Internet aan banden legt, menen veel juridische experts dat de zaak inhoudelijk niet anders is dan wanneer het een gewone publicatie op papier zou zijn geweest. De website is overigens nog in de lucht, omdat de jury zich alleen mocht uitspreken over een schadevergoeding. De eisers zullen van de rechtbank een dwangbevel eisen om circulatie van de Nuremberg Files te verbieden.

Abortusarts Elizabeth Newhall vertelde in de rechtzaal over haar kinderen, die hebben geleerd zich in de badkuip te verbergen als ze schoten horen. Zij noemde de uitspraak gisteren een doorbraak, maar haar kogelvrije vest houdt ze aan. Ook binnenshuis.

    • Coen van Zwol