Nieuwe topman Braziliaanse bank

Brazilië heeft de financiële markten gisteren versteld doen staan met de benoeming van Arminio Fraga tot president van de centrale bank. Fraga is de tweede nieuwe president in drie weken tijd. Vorige week keurde de senaat de benoeming van Francisco Lopes tot president van de centrale bank goed, nadat de toenmalige president, Gustavo Franco, in januari ontslag had genomen.

Fraga (42) is adviseur in New York van 's werelds bekendste speculant en internationale filantroop, George Soros, en was directeur buitenland van de centrale bank. De real reageerde op het verrassende nieuws door enige tijd te schommelen, maar herstelde zich later. Uiteindelijk sloot de Braziliaanse munt op 1,75 ten opzichte van de dollar, de hoogste koers van de afgelopen week.

Van Fraga wordt verwacht dat hij met zijn ervaring het vertrouwen van de internationale gemeenschap in Brazilië kan terugwinnen. Lopes stond bekend als een studeerkamer-econoom en op hem was veel kritiek. Tijdens zijn presidentschap verloor de real meer dan 40 procent van zijn waarde. Analisten waren vooral kritisch over de weigering van de centrale bank vorige week om te interveniëren in de valutamarkten. Dit leidde afgelopen vrijdag tot paniek toen veel Brazilianen hun spaargeld van de bank haalden. De koers van de real schoot daarop omlaag naar 2,18 ten opzichte van de dollar.

Ondanks de positieve reacties waren er ook minder euforische geluiden te horen. ,,De benoeming betekent niet dat alle problemen van Brazilië ineens opgelost zijn'', zei Marcelo Guterman, fondsmanager bij Lloyd's Asset Management. De politieke oppositie zei dat ,,Brazilië de centrale bank zojuist had overhandigd aan de grootste speculant in de wereld''.

,,Je moet Soros niet met Fraga verwarren'', zei Paulo Leme, directeur bij Goldman Sachs in New York. ,,Hij heeft onafhankelijke ideeën die soms overeenkomen met die van Soros, maar andere keren ook radicaal daarvan verschillen.'' Dinsdag sprak Fraga nog met de minister van Financiën, Pedro Malan, en een delegatie van het IMF over het beloofde hulppakket van 41,5 miljard dollar. (AP, Reuters)