Nieuwe naam voor banken van Fortis

De VSB Bank, MeesPierson en de Nederlandse filialen van de Generale Bank veranderen de komende tijd hun naam in Fortis Bank. Dat heeft de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar gisteren besloten.

Vrijwel alle bankactiviteiten van het concern worden samengevoegd onder één naam. In België is dat behalve de Generale Bank ook ASLK. In Nederland blijft alleen de naam MeesPierson bestaan voor privé-bankieren voor vermogende klanten.

De naam Fortis Bank zal overigens niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd. Er komt een overgangsperiode waarin de naam Fortis Bank gebruikt zal worden naast de oorspronkelijke naam van de bank.

Eén naam schept duidelijkheid, geeft Fortis als verklaring voor de operatie. Bovendien verwacht het concern kosten te besparen op onder meer operationele activiteiten, marketing en distributie.

Het concern koos onder meer voor Fortis omdat die naam ,,staat voor soliditeit en kracht'' en universeel bruikbaar is. ,,De banken in de Fortis groep werken niet meer als afzonderlijke ondernemingen, maar meer en meer als één geheel'', aldus het concern. In juni zullen de banken ook juridisch fuseren.

De merknaam MeesPierson blijft voor een aantal activitieten gehandhaafd omdat bij onderzoek is gebleken dat de klanten daar prijs op stellen.

,,Het gaat hier om een sterke merknaam in een zeer gespecialiseerd segment'', aldus een persbericht. In België blijven verder de namen van het Krediet aan de Nijverheid en Bank van de Post gehandhaafd.

Fortis nam vorig jaar voor meer dan 20 miljard gulden de Belgische Generale Bank over na een strijd met ABN Amro. Onder de naam Fortis Bank bundelt het concern nu 40.000 medewerkers, drieduizend kantoren en 7 miljoen cliënten in de Benelux. In die thuismarkt zegt de bank de grootste partij te zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen, private banking en vermogensbeheer.

Fortis was lange tijd de naam die alleen werd gebruikt voor de activiteiten van de holding. Vorig jaar begon het concern met een omvangrijke `corporate campagne' om de naam meer bekendheid te geven.