New Delhi corrigeert prijsverhogingen

Onder dreiging van een crisis in de coalitie heeft de Indiase regeringspartij BJP gisteren besloten een aantal voorgestelde prijsstijgingen terug te draaien.

Na een vier uur durende spoedbijeenkomst in New Delhi verklaarde de BJP-leiding dat de gesubsidieerde prijzen voor rijst en graan in de speciale staatswinkels niet zullen worden verhoogd. Dat betekent dat de Indiërs die onder de armoedegrens leven niet worden belast. De prijzen voor suiker, gas en kunstmest worden wel verhoogd.

Minister van Financiën Yashwant Sinha wilde de subsidies terugdraaien om het begrotingstekort terug te dringen. Eergisteren zei een woordvoerder van de BJP er niet over te peinzen de prijsverhogingen terug te draaien, maar de partij moest bakzeil halen, omdat de coalitiepartners dreigden uit de regering te stappen. Het intrekken van de maatregel kost de Indiase overheid naar verwachting 80 miljard rupees (ongeveer 400 miljoen gulden).

De Indiase bevolking heeft de laatste maanden meer prijsstijgingen te verwerken gekregen, onder meer van groenten. Veel groenten waren voor de armste bevolkingsgroepen niet meer te betalen.

De coalitiepartners van de BJP lieten in een reactie weten dat zij slechts ten dele tevreden zijn over de beslissing van de BJP. De meeste willen dat alle prijsstijgingen worden ingetrokken. Omdat de regeringspartijen vrezen dat vervroegde verkiezingen niet ver weg zijn met het oog op de instabiliteit van de BJP-coalitie wil geen van de partijen zijn handen vuil maken aan impopulaire maatregelen, zo stellen analisten.

De tien maanden oude coalitie van negentien partijen heeft vrijwel wekelijks te maken met partners die dreigen de regering te verlaten.

    • Rob Schoof