`Nagano heeft IOC-leden in de watten gelegd'

Het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen van Nagano (1998) heeft miljoenen guldens gespendeerd om de gunst te winnen van leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat meldt de Japanse krant Mainichi vandaag. Eerder werd bekend dat harde bewijzen, waaronder documenten over de ontvangst van IOC-leden in 1991, na de toewijzing van de Spelen aan de Japanse stad zijn vernietigd.

In gevonden memo's is sprake van een bedrag van ongeveer twaalf miljoen gulden dat is uitgegeven in 1991, het jaar dat Nagano de Spelen kreeg toegewezen. Dat is bijna de helft van het totale budget dat de organisatie in de drie campagnejaren spendeerde. De uitgaven betreffen onder meer de ontvangst van 61 IOC-leden in mei 1991. Twee miljoen gulden kostte het uitstapje naar het Engelse Birmingham, waar een groot Japans gezelschap neerstreek om IOC-leden vlak voor de stemming te paaien. Dat gebeurde volgens Mainichi in een villa, in ,,een geheim oord van vermaak, waar in kimono gehulde vrouwen Japanse lekkernijen serveerden''. (Reuters)