Mopperen in de wasserette

Rijk de Gooyer zegt desgevraagd niet veel verschil te zien tussen de reactionaire Fred Schuit die hij in de serie In Voor- en Tegenspoed speelde, en de knorrige wasserette-baas die vanaf morgenavond verschijnt in Schoon Goed: ,,Het is ongeveer hetzelfde type man. We hebben alleen z'n naam veranderd.'' Dat zegt wellicht meer over de manier waarop De Gooyer zijn nieuwe rol heeft opgevat dan over de komende, tiendelige serie, maar veelzeggend is zijn commentaar wel: de reeks is speciaal voor hem geschreven, en volgens de makers is hij dus bij uitstek geschikt voor het type van de kankerpit en duitendief.

Toch is er op zijn minst één wezenlijk verschil tussen Schoon Goed en de veertig afleveringen die de afgelopen seizoenen werden gemaakt van In Voor- en Tegenspoed. Die vorige serie was aanvankelijk gebaseerd op de Engelse scripts van wijlen Johnny Speight en portretteerde dus een soort Archie Bunker: een man met apert foute ideeën die, als het goed is, voortdurend over de bananenschil van zijn eigen woorden valt. En zo iemand is Herman van Wijk, de wasserette-baas, niet. Hij is, te oordelen naar de eerste aflevering, gewoon een naargeestige mopperaar. Ook hij valt vaak door de mand, maar van een uitgesproken maatschappij-opvatting lijkt in zijn geval geen sprake te zijn. Hij is alleen maar uit op zijn eigen voordeel, en voor dat doel is hij zelfs bereid stiekem zijn voet op het pedaal van de weegschaal te zetten — zodat de tas met wasgoed iets zwaarder lijkt en de klant dus meer moet betalen.

Schoon Goed, gemaakt door regisseur Marc Nelissen en zijn schrijvende broer Paul Jan, is gesitueerd in de wasserette waar Van Wijk alias De Gooyer wordt omringd door drie inwonende zonen: Kees Hulst als een sukkelige man die in de bruidsfotografie is blijven steken, Maarten Spanjer als een aimabel ogende kruimeldief die pas uit het gevang is ontslagen, en Micha Hulshof als de jongste van het stel die een ietwat minderbegaafde indruk maakt. De moeder is overleden, in de keuken staat de door Mimi Kok gespeelde schoonzuster.

De situatie, die in de eerste aflevering behendig wordt uiteengezet, houdt een belofte in. De gebroeders Nelissen zijn er duidelijk iets hardhandigs mee van plan; de gezelligheid van die andere VARA-serie, Oppassen!!!, ligt niet in hun bedoeling. Onwennig is hun start echter nog wel; ritmisch hapert er van alles en de dialogen zijn nog lang niet gewiekst genoeg. De humor schuilt meer in de geestig gevarieerde gebeurtenissen dan in de nogal vlakke teksten. Maar wie weet, er komen nog negen andere afleveringen.

Schoon Goed, donderdag, Ned.3, 20.23-20.50u.

    • Henk van Gelder