Mogelijk hoger bod Eureko op GRE

Eureko, een Europees samenwerkingsverband van verzekeraars met onder andere het Nederlandse Achmea, overweegt zijn mislukte bod op de Britse verzekeraar Guardian Royal Exchange (GRE) te verhogen. Dit meldt het Britse dagblad The Independent in de editie van vanmorgen.

Volgens de krant zou het bestuur van het Europese samenwerkingsverband vanmiddag speciaal voor dit doel bijeenkomen.

GRE maakte maandag bekend in zee te gaan met de Franse verzekeraar Axa, en volgens het bericht in de media zou Eureko zich hier bij neerleggen. Een woordvoerster van Eureko wil de plannen voor een hoger bod niet bevestigen.

,,Het is in elk geval onjuist dat het bestuur van Eureka hiervoor speciaal bijeenkomt, want dat gebeurt elke maand. Deze vergadering stond al lang op de agenda. Natuurlijk zal over de verzekeraar GRE worden gesproken, maar of de berichten over een nieuw bod op GRE kloppen kan ik niet bevestigen''.

Om het bod van AXA te overtreffen moet Eureko minimaal 3,4 miljard pond (10,8 miljard gulden) bieden. Axa betaalt voor ieder aandeel GRE 249 pence plus 0,24 aandeel Sun Life & Provincial Holdings, waarvan de Franse verzekeraar voor bijna 72 procent eigenaar is.

Eureko wilde vanochtend niet bevestigen dat de groep al eerder een bod op GRE heeft gedaan. Volgens berichten in de media was dit bod afgewezen omdat Eureko teveel voorwaarden had gesteld, omdat het boekenonderzoek bij GRE niet was afgerond.

Britse kranten schreven in het weekeinde dat Eureko ook belangstelling voor GRE zou hebben gehad. Het bod van de alliantie zou echter onder dat van Axa hebben gelegen. Ook de Britse maatschappij Royal & Sun Alliance zou in de markt zijn geweest.

Eureko greep vorig jaar al naast de Franse staatsverzekeraar GAN. De overheid deed die onderneming voor bijna 6 miljard gulden over aan het Franse Groupama. Achmea (onder meer FBTO, Centraal Beheer en Zilveren Kruis) is de grootste aandeelhouder in Eureko met een belang van ruim 30 procent.

De partners binnen de alliantie, opgericht in 1992, heeft een gezamenlijk balanstotaal van 262 miljard en 37.000 werknemers in dienst. Naar eigen zeggen is Eureko daarmee de op vier na grootste verzekeraar in Europa.

Naast Achmea zijn de andere aandeelhouders het Britse Friends Provident, Topdanmark, het Zweedse Wasa, het Portugese BCP, het Duitse Parion en Swiss Mobiliar.