Metaalbonden beraden zich

De bonden buigen zich de komende week over het bod van de werkgevers in de kleinmetaal. ,,Er ligt een schamel bod, maar het is te veel om er mee te kappen'', aldus CNV-bestuurder J. Jongejan vannacht na tien uur onderhandelen.

De werkgevers hadden graag de besprekingen afgerond. ,,Het is teleurstellend dat de bonden dit niet willen'', vindt onderhandelaar B. Vonk van de Federatie Werkgeversorganisaties Metaaltechniek.

De werkgevers willen een tweejarige CAO afsluiten waarbij de werknemers in oktober 1999 en in oktober 2000 een loonsverhoging krijgen van 0,75 procent structureel. Bovendien is er ruimte voor een incidentele loonsverhoging van 2 procent. FNV Bondgenoten en CNV Metaaltechniek willen 3,5 procent loonsverhoging per jaar.

Een ander probleem is de zeggenschap van werknemers over hun werktijden. De werkgevers willen hierover geen keiharde afspraken maken. Volgens onderhandelaar Vonk moet de bedrijfsleiding kunnen bepalen wanneer er overgewerkt wordt. (ANP)