Leiden: geld tekort Van der Lubbe-steen

De gedenksteen voor Rinus van der Lubbe in Leiden laat nog even op zich wachten. De onthulling van de steen, die voor dinsdag stond aangekondigd, is tot 27 februari uitgesteld.

,,De steen is nog niet klaar omdat de voorfinanciering van de benodigde 70.000 gulden niet op tijd rond was'', luidt de verklaring van het Leids Comité Rinus van der Lubbe.

De steen bij de Morspoort in Leiden is een van de drie tekens ter nagedachtenis aan de man die op 27 februari 1933 in Berlijn de Rijksdag in brand stak als protest tegen Hitler.

Van der Lubbe werd daarvoor op 10 januari 1934 in Leipzig terechtgesteld.

De steen in Leipzig werd op 12 januari, op de 90ste verjaardag van Van der Lubbe, door een grote Nederlandse delegatie onthuld. Leiden wilde de steen op 3 februari plaatsen. De dag dat de metselaar in 1931 Leiden verliet. Nu wordt het dus 27 februari, de dag dat de Leidse volksjongen de voor hem noodlottige daad pleegde.

Wanneer de derde steen in Berlijn wordt geplaatst, is niet bekend. De stenen staan door middel van coupletten van een gedicht van Van der Lubbe en door wijzers op de steen symbolisch met elkaar in verbinding. (ANP)