Klap KLM komt met vertraging

De Amsterdamse effectenbeurs noteerde tegen het middaguur tot verrassing van veel handelaren een kleine winst. Eigenlijk was op een verlies gerekend na het lagere slot van Wall Street gisteren. Juist bij het huidige lage omzetniveau kan een beetje tegenwind tot forse koersdalingen leiden.

,,Een markttechnisch herstel bij kleine omzetten'', zo becommentarieerde een handelaar de stijging van de AEX-index met 0,06 punten tot 528,35. Eerder op de ochtend had de beursgraadmeter maximaal op een winst van 1 procent gestaan.

De hoofdfondsen toonden een verdeeld beeld. Vooral nieuws van gisteren leek door te werken. Het aandeel KLM bleef een dag eerder onberoerd, ondanks de verliescijfers over het derde kwartaal. Vanochtend stond KLM op meer dan 3 procent verlies, waardoor de koers op 23,50 euro kwam. Ook het uitblijven van toestemming van de Europese Commissie voor het inlijven van Martinair kan een negatieve rol spelen.

Het chemieconcern DSM zag de koers gisteren al teruglopen nadat beleggers teleurgesteld waren over de kwartaalcijfers. Vanochtend ging de daling door, met 45 eurocent op 76,70 euro. Volgens handelaren spelen vooral de sombere vooruitzichten die de DSM-top bij de presentatie van de cijfers uitsprak het aandeel parten.

De banken en verzekeraars zorgden vanochtend voor een gevarieerd beeld. De financiële concerns ING en Fortis stonden op licht verlies, verzekeraar Aegon was stabiel, terwijl ABN Amro een halve euro won op 18,20 euro. ,,ABN Amro liep nog een beetje achter bij de andere financials'' verklaart een handelaar. ,,Na een stevig verlies waren de andere drie vorige week alweer aardig op niveau gekomen, terwijl ABN Amro minder herstel liet zien.''

Het voedingsconcern CSM profiteerde vanochtend nog van een Amerikaanse acquisitie die gisteren wereldkundig werd gemaakt. Vanochtend steeg de koers twee eurokwartjes tot 48,25 euro. Een beetje weinig, vond een handelaar die het aandeel ondergewaardeerd noemt. CSM is sinds enige tijd in de Midkap-index ondergebracht. ,,Daar is een stuk minder handel dan bij de AEX-fondsen en dat komt de koers niet ten goede''.

Beursnieuweling Seagull wist op de tweede dag van zijn notering de stijgende lijn vast te houden. Gisteren sloot de softwareproducent op 17,20 euro, na een introductieprijs van 15. Vanochtend kwamen er nog drie eurodubbeltjes bij.

    • Doorfinanciële Job Lange