Jan Zekveld terug naar Matinee op de Vrije Zaterdag

Jan Zekveld is met onmiddellijke ingang benoemd tot artistiek leider van de Matinee op de Vrije Zaterdag, de concertserie die Vara, NPS en VPRO gezamenlijk organiseren in het Amsterdamse Concertgebouw. Zekveld is de opvolger van de Belg André Hebbelinck, die al eerder zijn vertrek had aangekondigd en ondermeer gaat werken voor het Duitse Ensemble Modern. Jan Zekveld leidde de Matinee eerder van 1983 tot 1993, waarna hij artistiek directeur werd van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daar vertrok hij al na drie jaar, onder andere wegens verschillen van inzicht met zakelijk directeur Willem Wijnbergen, die inmiddels bij de Los Angeles Philharmonic Society werkt. Zekveld en Wijnbergen hadden bij het Concertgebouworkest nevengeschikte functies. Volgens Zekveld, die het artistieke beleid wilde bijstellen in de richting van de twintigste-eeuwse en eigentijdse muziek, werd het beleid van het Concertgebouworkest te veel bepaald door commerciële factoren. Er waren tegenstrijdige wensen van impresario's bij buitenlandse tournees, de platenmaatschappijen, sponsors, de musici en chef-dirigent Riccardo Chailly. Ook met Chailly had Zekveld verschillen van mening. Dat alles leidde volgens Zekveld tot compromissen en het schrappen van ambitieuze projecten, waarbij een volle zaal niet was gegarandeerd.