Interantionale beurzen

LONDEN

De honderd meest verhandelde bedrijven op de Britse beurs stonden vanochtend gemiddeld op een winst van 0,3 procent. Daarmee kwam de toonaangevende index FTSE 100 op 6031,9 uit. Vooral de energieconcerns Amoco en Shell waren gevraagd, nadat de Commerzbank deze beursfondsen op de aanbevelingslijst heeft bijgeschreven.

De koerswinst die de telecombedrijven Orange, Telewest en Cable & Wireless gisteren behaalden werd vanochtend omgezet in een licht verlies, nadat beleggers volgens handelaren winst namen.

FRANKFURT

De Duitse beurs was vanochtend een van de weinige Europese beurzen die op verlies stonden. De DAX-index noteerde een lichte min van 0,11 procent, waarmee de graadmeter op 5159,30 uitkwam. Vooral de HypoVereinsbank kwam lager uit. Net als gisteren lijdt de bank onder berichten dat de activa op korte termijn met 11 miljard mark worden afgewaardeerd. Ondanks ontkenningen van de HypoVereinsbank daalde de koers met 4 procent. Preussag zag de winst van gisteren verdwijnen nadat het staalconcern een kapitaalsverhoging had aangekondigd.

PARIJS

Grote verliezer op de Franse beurs was vanochtend het autoconcern PSA (Peugeot/Ci-troën). De bekendmaking van 11 procent omzetgroei stelde beleggers kennelijk teleur. Het aandeel daalde met meer dan 4 procent tot 138 euro. De index CAC-40 steeg met bijna een half procent tot 4262.25 punten. Winnaar op de beurs was bandenfabrikant Michelin die, na de aangekondigde alliantie tussen concurrenten Goodyear en Sumitomo, ruim 3 procent won. Beleggers gaan ervan uit dat deze combinatie tot een verdere herstructurering in de bandenbranche zal leiden.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag voor de derde achtereenvolgende dag lager. De Nikkei-index daalde met 1,3 procent tot 14.161,31. Handelaren schrijven dat toe aan een daling van de koersen van Japanse staatsobligaties en een waardestijging van de yen ten opzichte van de dollar.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren lager, mede door de koersverliezen op Wall Street gisteren. De beursindex in Zuid-Korea verloor 2,5 procent. In Hongkong stond de Hang Seng-index aan het eind van de ochtendhandel 0,57 procent in de min en in Singapore waren de koersen 0,9 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York sloot gisteren behoorlijk lager. De Dow Jones-index daalde met 0,77 procent tot 9274,12. Het maximale verlies bedroeg 147 punten.

De handel stond in het teken van winstnemingen. Vooral technologiefondsen, waaronder Hewlett-Packard, moesten het ontgelden. Beleggers hadden het gevoel dat de sector door de koersstijgingen van de laatste tijd is overgewaardeerd. Dit gevoel werd enkele dagen geleden nog eens bevestigd door uitlatingen van Microsoft-president Bill Gates in die richting.

Ook aandelen van luchtvaartmaatschappijen gingen op grote schaal in de verkoop.