Getuige uit Suriname is nu verdachte

Hij kwam als getuige om zijn van drugshandel verdachte vriend Bouterse te helpen. Maar de Haagse politie arresteerde gisteren Marcel Zeeuw, omdat hij volgens justitie deel uitmaakt van het Surinaamse drugskartel.

Om ,,geen rare indruk'' op de rechter te maken, is de Surinaamse luitenant-kolonel Marcel Zeeuw gisteren gearresteerd op verdenking van drugshandel. De aanhouding, aldus de Haagse persofficier van justitie L.Horstink, was onvermijdelijk omdat hij door het openbaar ministerie is aangemerkt als verdacht lid van het Surinaamse cocaïnekartel. ,,Dan moet je hem ook horen als verdachte'', zegt de officier.

Zeeuw kwam vorige week naar Nederland, omdat hij door de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, was opgeroepen als getuige. Afgelopen vrijdag legde hij een verklaring af bij rechter-commissaris I. de Vries. Daar hoorde hij zoveel onaangename, eerder afgelegde verklaringen van getuigen over zijn rol bij drugshandel dat hij gistermiddag op het politiebureau aangifte wilde doen van smaad en laster. Hij werd aangehouden als verdachte.

De handelwijze van justitie is opmerkelijk, omdat in ieder geval twee Surinaamse militairen die de afgelopen weken in Nederland waren, ongemoeid zijn gelaten, hoewel ze in hetzelfde dossier-Bouterse ook als verdachte zijn aangemerkt. In een afsluitend, samenvattend proces-verbaal van het Haagse Copa-team staat dat behalve Zeeuw ook de opgeroepen getuigen Iwan Graanoogst en Etienne Boerenveen belangrijke handlangers zijn van Bouterse.

Boerenveen, chef-staf op het ministerie van Defensie, en Graanoogst, secretaris van de Surinaamse president, beschikten echter over een diplomatiek paspoort. Volgens Horstink is dit echter niet de reden waarom deze verdachte getuigen niet zijn opgepakt. Volgens volkenrechtdeskundigen genieten personen die Nederland worden binnengelaten met een diplomatiek paspoort echter immuniteit. Ze kunnen niet worden aangehouden tenzij de `zendstaat`, Suriname, akkoord gaat.

Moszkowicz, die er nu een cliënt bij heeft, zegt dat Zeeuw vooraf is gewaarschuwd dat hij risico liep. De militair werd vorig jaar juli nog een visum voor Nederland geweigerd, omdat hij ,,een gevaar voor de openbare orde'' werd geacht. In januari is hem op nadrukkelijke instructie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wel een visum verleend.

Het lijkt erop dat Zeeuw in een val is gelopen, maar justitie ontkent dit. Het OM zegt zelfs nog niet zeker te weten of men Zeeuw ook in voorarrest zal houden om hem voor de rechter te brengen.

In het dossier Bouterse zitten vijf verklaringen van getuigen die belastend zijn voor Zeeuw. Het gaat om drie anonieme getuigen en twee getuigen die op naam hebben verklaard.

Anonieme getuige VI, een veroordeelde drugshandelaar aan wie officier van justitie E. Harderwijk strafvermindering heeft toegezegd in ruil voor zijn verklaring, heeft verteld dat Zeeuw samen met Graanoogst en Boerenveen namens Bouterse de uitvoer van cocaïne regelde. In het proces-verbaal staat dat Zeeuw ,,de internationale contacten'' voor het drugskartel onderhield. ,,Tevens vervoerde hij de partijen (cocaïne, red.) voor de organisatie. Met de militair Esajas heeft hij de cocaïne vervoerd in plunjebalen, bestemd om per diplomatieke post verzonden te worden.''

Zeeuw, die behoorde tot de groep van zestien die in 1980 een coup pleegde, is overigens wel nog militair, maar hij is voornamelijk actief als nachtclubeigenaar, impresario en als organisator van de miss Suriname-verkiezing. Hij geniet een reputatie als wildebras en is ook in Paramaribo eerder aangehouden ± samen met Bouterse's zoon Dino ± op verdenking van cocaïnehandel. Tot een veroordeling wegens cocaïnehandel is het in Suriname echter nooit gekomen.

    • Marcel Haenen