Engelse bond ontdoet zich van Hoddle

Glenn Hoddle is door de Engelse voetbalbond (FA) ontslagen als coach van het nationale voetbalelftal wegens zijn opmerkingen over invaliden.

Hoddle zei vorige week in een vraaggesprek met The Times dat een handicap een straf is voor fouten in een vorig leven. Daarop ontstond een storm van protest. Invaliden en de organisaties die hun belangen behartigen eisten zijn aftreden. Zelfs premier Tony Blair bemoeide zich ermee door Hoddle's vertrek ,,waarschijnlijk'' te noemen.

Vier dagen na zijn omstreden uitspraken gaf de Football Association de oud-international gisteren ,,met spijt'' zijn congé, plus een afkoopsom van 500.000 pond (ruim anderhalf miljoen gulden) voor de anderhalf jaar dat zijn contract nog liep. De bond zei te geloven dat Hoddle's woorden niet zo bedoeld waren geweest, maar dat zijn positie ,,steeds onhoudbaarder'' werd. De rel dreigde bovendien de bond ,,te beschadigen''. Zo had de hoofdsponsor, hypotheekverstrekker Nationwide, gedreigd de 24 miljoen gulden steun terug te trekken als Hoddle niet zou opstappen.

Hoddle weigerde zelf ontslag te nemen en dreigde met een proces tegen de journalist die zijn woorden verkeerd zou hebben weergegeven. Gisteren gaf hij echter toe een ,,zware beoordelingsfout'' te hebben gemaakt met zijn woorden die ,,veel mensen pijn hebben bezorgd''. Zijn 13-jarige dochter Zara schreef nog een brief aan de BBC, waarin ze haar vader prees om het goede werk dat hij altijd voor invaliden had gedaan. Hoddle moest ervan huilen, maar het voorkwam zijn ontslag niet.

,,Jij en ik hebben twee handen en twee benen en een behoorlijk stel hersens gekregen'', zei Hoddle (41) zaterdag tegen The Times. ,,Als sommige mensen niet zo zijn geboren, is dat niet zonder reden. Het karma uit een ander leven werkt door. (...) Je oogst wat je hebt gezaaid.''

Volgens veel critici heeft Hoddle recht op welke privé-opvattingen dan ook, maar had hij moeten inzien welke gevolgen het heeft als een openbare figuur ± ,,met veel invloed op jonge mensen'', zoals premier Blair zei ± zulke dingen verkondigt. ,,Elke ouder die naar zijn gehandicapte kind kijkt, heeft het recht razend te worden op het nationale boegbeeld van de sport'', schreef columnist Paul Hayward van The Daily Telegraph eerder deze week, maar voor hem hoefde Hoddle niet weg, omdat dat ,,ook een daad van religieuze intolerantie'' is. Inmiddels vraagt meer dan één columnist zich af wat het verschil is tussen geloven in reïncarnatie of geloven in ,,goocheltrucs met vissen en broden'', zoals premier Blair doet. The Times plaatst vandaag op de voorpagina een cartoon van een priester die vanaf de preekstoel zegt: ,,Off the record zou ik nu graag willen praten over mijn opvattingen over voetbal.''

Hoddle wordt al langer achtervolgd door schandalen ± door overspel, zijn ruzies met spelers, zijn onvoorwaardelijke geloof in gebedsgenezeres Eileen Drewery en door het voor Engeland desastreus verlopen wereldkampioenschap, afgelopen zomer in Frankrijk. In het applaus dat over zijn vertrek opklinkt uit de populaire pers ziet Hoddle zelf vooral de bevestiging van een complot tegen hem, sinds hij in de zomer van 1996 aantrad als opvolger van Terry Venables.

Hoddle is de eerste Engelse bondscoach die ontslagen is sinds Sir Alf Ramsey in 1974. Wie de voormalige middenvelder van onder meer Tottenham Hotspur moet opvolgen is nog onduidelijk. Technisch directeur Howard Wilkinson (55) neemt voorlopig zijn taken waar in de aanloop naar de oefeninterland tegen Frankrijk, volgende week woensdag.

Aan de oud-coach van Leeds United de taak de negatieve prestatiereeks te doorbreken. In de EK-kwalificatie verloor Engeland tot dusverre van Zweden en speelde de ploeg op Wembley gelijk tegen Bulgarije. Slechts van het bescheiden Luxemburg werd gewonnen.

    • Hans Steketee